Prezident lekárskeho zväzu a člen švajčiarskeho parlamentu: V Piešťanoch sa cítim ako v nebi

  • Spravodajstvo
  • 3. mája 2017, 13:16
  • Autor:vd

Dobré vzťahy sú pilierom úspešných dohôd. V tomto kontexte sa niesla priateľská pracovná návšteva prezidenta lekárskeho zväzu a člena veľkej rady parlamentu Švajčiarska, Franca Dentiho, v Slovenských liečebných kúpeľoch Piešťany (SLKP). Po taliansky hovoriaci politik navštívil Piešťany v dňoch 24. až 28. apríla.

Rokovania s predstaviteľmi SLKP, prezentácia kúpeľnej liečby aj zdravotnej starostlivosti mali za cieľ osloviť odborníka a najvyššieho zástupcu švajčiarskych poisťovní a nadchnúť ho pre spoluprácu. Švajčiari by mohli prichádzať na liečenie do Piešťan, pričom im náklady na zdravotnú starostlivosť a aktívnu rehabilitáciu či liečbu mohli hradiť poisťovne.

F. Denti je vplyvným mužom, človekom schopným rozbehnúť a presadiť spoluprácu s poisťovňami i piešťanskými kúpeľmi. Okrem už uvedených funkcií je aj podpredsedom národnej rady iniciatívy rodinných lekárov, členom lekárskej komory a zboru delegátov federácie švajčiarskych lekárov, členom zboru prezidentov lekárskej asociácie a reprezentantom mnohých ďalších významných inštitúcií vo Švajčiarsku.

„Som v Piešťanoch po prvýkrát a ani na Slovensku som nikdy ešte nebol. Cítim sa ako v raji, ak je celé Slovensko také krásne ako toto mesto, ocitol som sa na pár dní v nebi,“ nešetril superlatívmi po taliansky hovoriaci chirurg z kantonu Lugano, ktorý do Piešťan prišiel v sprievode manželky Renaty. Sprevádzala ich manažérka súkromnej spoločnosti Ulrike Uličková.

Program stretnutí riadila a návštevníkov sprevádzala manažérka Anna Gulová, ktorá pre Piešťanský týždeň uviedla: „Stretnutie sa konalo za účelom prezentácie SLKP ako potenciálneho partnera pre spoluprácu so švajčiarskymi poisťovňami. Vzhľadom k štatútu medicínskeho zariadenia a spĺňania úrovne kvality služieb by sme mohli podľa dr. Dentiho byť zaujímavým partnerom pre spoluprácu so švajčiarskymi poisťovňami.“

Spomedzi štátov s univerzálnym zdravotníctvom patrí Švajčiarsko medzi štáty s najsilnejšou orientáciou na trhovú súťaž. Ide pritom o takzvanú riadenú súťaž, v ktorej na vládou regulovanom trhu pôsobia súkromné poisťovne aj poskytovatelia. Podľa F. Dentiho je zdravotníctvo vo Švajčiarsku na špičkovej úrovni, disponuje modernými technológiami. Naproti tomu však táto krajina patrí medzi štáty s najvyššími výdavkami na zdravotníctvo v pomere k HDP.

Verejné zdravotníctvo je financované z povinného poistenia. Občania majú na jeho základe nárok na preplatenie nákladov na zdravotnícku starostlivosť, ktorú definuje zákon. Ide o široký balík produktov a služieb vrátane dlhodobej starostlivosti o starších ľudí. Nárok na preplatenie z povinného poistenia sa však týka len časti nákladov, zvyšok platia pacienti priamo prostredníctvom viacerých platieb. Systém je dosť zložitý.

Summa summarum, ak člen parlamentu F. Denti, ktorý má podľa U. Uličkovej otvorené všetky dôležité dvere vo švajčiarskom poisťovacom systéme aj vo vláde, presvedčí piatich kľúčových hráčov na trhu s poisťovníctvom o výhode liečenia v piešťanských kúpeľoch, spolupráca sa môže rozvinúť. „Ako lekár som sa osobne zaujímal o zdravotnícku i liečebnú starostlivosť. Navštívil som v piešťanských kúpeľoch nielen priestory rehabilitácie, ale stretol som sa aj s personálom, lekármi, rehabilitačnými pracovníkmi. Ponúkajú komplexné služby, ktoré sú na vysokej odbornej úrovni, čo je popri liečivom bahne či vode veľkou devízou kúpeľov. Za nedostatok považujem len jazykovú bariéru, lebo napríklad v našom kantone sa hovorí po taliansky,“ skonštatoval F. Denti.
Piešťanci ho ubezpečili, že Slovenkám sa Taliani páčia, takže rečovú bariéru pokladajú len za drobný kozmetický nedostatok. Zvlášť zamestnanci kúpeľov sú schopní v každodennom styku s množstvom zahraničných hostí komunikovať vo viacerých jazykoch.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 17, ktoré je v predaji od 2. mája.



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav