Divadlo Dino opäť zabávalo divákov

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 3. mája 2017, 08:43
  • Autor:am

Ochotnícke Divadlo Dino, pôsobiace pod Domom umenia Piešťany, sa na svojich domovských doskách opäť predstavilo vo veľkom štýle. Reprízou hry Vadí nevadí herci prilákali fanúšikov a milovníkov kultúry a v piatok 28. apríla im rozveselili večer pred nachádzajúcim víkendom.

Smutno-smiešna hra s príbehom o troch smutných sestrách a jednom veselom mužovi opäť nútila divákov chytať sa za bránice a vzdať hold hercom silným potleskom. „Hra je o nás. Je to ľudský príbeh, veselý, smiešny, bláznivý, smutný, krutý, nekompromisný. To, čo žijeme. Túžba podnikať, následne zbohatnúť a byť šťastný vďaka tomu, že robíme to, čo nás baví. Idea je krásna, no realita je oveľa ťažšia. Veď to všetci poznáme,“ povedal o hre jej autor a vedúci súboru František Rehák.

Najvýraznejšou postavou je Paľo Slivka, ktorý sa publiku prihovára z nebeskej cesty. „Sami nevieme, či ide do neba alebo do pekla. Tvári sa, že čaká na zastávke, kam ho vlastne Boží súd pošle. Je to čakanie na rozhodujúci moment, keď si človek všetko spätne preberie, čo sa mu podarilo a čo nie, čo bolo fajn a čo nie,“ prezradil vedúci súboru. Príbeh je teda vlastne rekapituláciou života samého a na tom je založených veľa vtipných príbehov, skúseností, zážitkov, ktoré Paľo Slivka vďaka tomu, že podnikal v priemysle s výrobou alkoholických nápojov, zažil viac ako dostatok.

Autora hry jej úspech teší. „Keďže je to príbeh zo života, každý z hercov svojím spôsobom hrá sám seba. Ono sa to potom dobre hrá, keď je to písané na mieru. A diváci ich majú radi, lebo sa v nich vidia. To je celý fór. My nehráme, my na javisku žijeme,“ skonštatoval F. Rehák.

Všetci herci robia divadlo preto, lebo ich baví, a dávajú do toho srdce i napriek tomu, že je to časovo náročné, majú rodiny, zamestnania a občas sa vyskytnú aké-také komplikácie. „Príde devätnásta hodina a začneme žiť príbeh na javisku, ktorý sa zvykne končiť víťazstvom,“ povedal vedúci súboru, ktorý je vždy viac kritický. To vraj súbor posúva ďalej. „Keď ich budem chváliť, akí sú úžasní, výkonnosť klesne o päťdesiat percent, a to som v týchto vyjadreniach veľmi skromný. Predstavenie sa posúva ďalej vtedy, keď čistíme postavy. Keď to nebudeme robiť, upadne to do ľahko zabudnuteľného,“ dodal F. Rehák a na záver prezradil, že diváci sa môžu určite tešiť aj na nové predstavenia o živote.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 17, ktoré je v predaji od 2. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav