Viera Dusíková: Ukáž sa, slnko zlaté!

  • Editoriál / Blogy
  • 2. mája 2017, 12:40
  • Autor:Viera Dusíková

Posledný aprílový deň sa po neskutočných výkyvoch počasia ukázalo slnko. Je nedeľa ráno, privstala som si, a tak namiesto kávičky píšem v dobrej náladičke tento editoriál. Žiarivé slnko mi ráno bez prezutia do papúč vhuplo rovno do izby. Tak vitaj, moje guľaté! KONEČNE SI PRIŠLO!


Viera Dusíková (Autor: red)

A keby tu bola naša čerešňa, už letím k nej a sledujem včely, čo poletujú okolo rozkvitnutých halúzok. Mimochodom, ja blázon, veď čerešne sú už dávno odkvitnuté. Jar tento rok prišla do našich záhrad závratnou rýchlosťou, ani ona sa nestihla prezuť do papúč. Zato – krutou rukou iba jedinej nebezpečne mrazivej noci pooberala úrodu skôr, než mohli niektoré stromy zarodiť. Potom prišli chladné, veterné dni. Dážď pokropil hriadky usilovných záhradkárov a narobil vrásky na čele mnohým ľuďom. V noci z piatka na sobotu Váh hučal, zmenil sa na naozajstnú riavu, takže aj hostia z piešťanských hotelov stojacich pri rieke počuli ten dunivý hukot vody. Valila celé vytrhnuté kmene stromov i s koreňmi. Noční recepční nespali.

A nespali najmä ľudia, ktorí si svoje domy postavili príliš blízko riek. Aj piešťanských hasičov povolali na pomoc smerom k Chopku. Topil sa sneh, pripojili sa silné dažde… prišli povodne.

Správy boli doslova zaplavené vodou. Zaliala cesty, polia, pivnice. Voda sa v mnohých dedinkách na Liptove valila do obydlí. Aj preto, keď som dnes vstávala, som s úľavou vítala slnko zlaté.

Apríl je za nami. Prichádza máj. Čo prinesie mesiac, ktorý bozkáva milencov nielen na pery? Určite mnohých zavalí svojou nástojčivou miazgou. Teraz to tak počítam. Ak dievča či žena otehotnie v máji, výsledok sexiharašenia sa môže z bruška vykotúľať v januári. Chvíľu, kým je zima, si dieťatko pocucká materské mliečko a o pol roka už má čerstvú zeleninu do polievočiek i ovocie na zmixovanie. V podstate to, že žena otehotnie v máji, je dobre prírodou premyslené. Bez starostí so zháňaním ekoproduktov v hypermarketoch. Stačí natiahnuť ruku a odtrhnúť si marhuľu zo stromu. Lenže – to by marhule mali rodiť… a tiež dievčatá. Prosperovať by mala najmä spoločnosť, ktorá im dá istoty. Inak ostane máj naozaj len pri harašení.

Ja som mala smolu alebo, povedzme si, šťastie, že som vyrastala za socializmu. Keď som sa pozrela do akéhokoľvek kočiarika troška dlhšie, už som bola tehotná. A som šťastná, že som do tých kočiarikov nakúkala. Možno to robí dnešné slnko, čo ma šteklí popod nos, ale keby som už nebola za zenitom reprodukčných schopností, s veľkým potešením by som nielen nazrela do kočíka, ale voňavučké bábätko aj z neho vybrala a pohladila po hlávke. Privinula si ho. Poťapkala po nafúknutom plienkovom zadočku. Takú malú včielku Maju alebo Vilka by som veru privítala v našej rodine 😀

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj