Kocuričanov trápi rozpadnutá cesta aj nepozametaný štrk

  • Spravodajstvo
  • 2. mája 2017, 15:22
  • Autor:am

Mestská časť Piešťan s názvom Kocurice
je podľa jej obyvateľov v
dlhodobom nezáujme vedení radnice.
Jedinou investičnou akciou
v poslednom čase sa stala rekonštrukcia
chodníka, ktorá však núti
človeka zdvihnúť nad konečnou realizáciou
obočie. Piešťanský týždeň
teda zaujímalo, na čo sa v najbližšom
období môžu Kocuričania
tešiť.

V Kocuriciach žije necelých 300 obyvateľov. Tí sa pred dvomi rokmi tešili rekonštrukcii približne 300 metrov dlhého chodníka, ktorý však po dokončení človeka núti usmievať sa cez slzy. Krajnica vozovky je stále vypodložená – zasypaná štrkom pre problematickú spodnú vodu. Tú by mal v mestskej časti mať na svedomí Kocurický kanál, ktorého odvodnenie je už roky v stave prehadzovania si zodpovednosti medzi piešťanskou radnicou a Slovenským vodohospodárskym podnikom. V septembri minulého roka nám Eva Bereczová, hovorkyňa mesta Piešťany, prezradila, že kanál plánujú skúmať: „Hydrogeologický prieskum bude vykonaný do konca mesiaca október a nie je podmienený vyčistením kanála. Momentálne prebieha verejné obstarávanie na dodávateľa prieskumu, ktorý by mal priniesť odpovede na súčasný stav geologických pomerov územia so zameraním na stav hladiny spodnej vody v mestskej časti Kocurice s návrhom opatrení na jej zníženie za účelom ochrany objektov v tejto lokalite.“

Zaujímalo nás teda, keďže problematika ciest súvisí so spomínaným
odvodnením, ako mieni radnica postupovať. Po necelom trištvrte roku sa však veci veľmi nepohli. „Viem, že sa v tejto časti robil hydrogeologický prieskum. Predpokladám, že ten nám povie, ako v budúcnosti postupovať,“ povedala hovorkyňa minulý týždeň.

Okrem toho, že problém v tejto lokalite je s podložím cesty, ideálne to nie je ani na povrchu. Miestnym sa nepozdáva, že doteraz nie sú pozametané komunikácie. Keď sa vraj dožadovali vysvetlenia, bolo im oznámené, že nie sú na to peniaze. „Neviem, či je to pravda, skôr si myslím, že Služby mesta Piešťany čistia mesto podľa harmonogramu. Určite budú vyčistené aj Kocurice,“ uviedla E. Bereczová.

Mesto sa však o Kocurice zaujímalo koncom minulého roka. Vtedy sa totiž objavil plán odpredať budovu niekdajšieho rodinného detského domova pre jej dezolátny stav. Poslanecký prieskum v objekte však napokon ukázal, že stav budovy ani zďaleka nie je taký, ako ho popisuje dôvodová správa, ale naopak, po menších úpravách je obývateľný. Z predaja sa preto upustilo a v súčasnosti sa budove bude venovať mladá generácia: „Mesto nadviazalo spoluprácu so Slovenskou technickou univerzitou Bratislava. Vraj sa očakáva zadanie projektových prác pre študentov a následne súťaž predložených projektov pre výber projektu k realizácii.“

Tento rok sa však môžu na novinky tešiť najmä malí Kocuričania. Radnica totiž počíta s doplnením hracích prvkov na súčasnom detskom ihrisku. Predpoklad realizácie je asi v letných mesiacoch.

„Viem, že občania Kocuríc sa cítia ukrátení alebo ukrivdení, ale nedajú sa za niekoľko mesiacov dobehnúť dvadsaťročné problémy. A tieto problémy nie sú len tam, ale i v celom meste, kde k 1. 1. 2017 žilo aj ostatných 28 365 obyvateľov,“ dodala na záver hovorkyňa.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 17, ktoré je v predaji od 2. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel