IT Akadémia na SPŠE v Piešťanoch

  • Mladí dnes / Školy
  • 27. apríla 2017, 13:25
  • Autor:red

Dlhodobé výborné výsledky a hlavne úspechy študentov Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej (SPŠE) v Piešťanoch v oblasti výpočtovej techniky, programovania, robotiky prinášajú nové ovocie. Škola bola vybraná ako jedna z 30 stredných škôl na Slovensku do Národného projektu „IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie“.

Garantom projektu bude Centrum vedecko-technických informácií SR s partnermi ako Technická univerzita Košice, Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach, Žilinská univerzita, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici a Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre. Tieto subjekty spolu s IT Asociáciou Slovenska (ITAS) a Slovenskou informatickou spoločnosťou vytvárajú IT Akadémiu ako základňu pre vybudovanie moderného, tvorivého a vzdelávacieho prostredia, ktoré umožní dlhodobo vychovávať kvalifikovaných odborníkov pre široké portfólio pracovných príležitostí v IT sektore.

O ďalšom napredovaní elektrotechnickej priemyslovky sme sa porozprávali s jej riaditeľom Jozefom Kolníkom.

► Čo školu ohľadom projektu čaká?
Inovácia a aktualizácia obsahu, metód a foriem výučby matematiky, informatiky, prírodovedných a odborných predmetov, aktualizačné vzdelávanie učiteľov, otvorené hodiny pre verejnosť, prednášky od expertov IT firiem, exkurzie a stáže pre študentov v IT firmách, vybudovanie nového ITSience laboratória pre inovatívne vzdelávanie a mnoho ďalšieho. Študenti po zvládnutí digitálnej gramotnosti budú mať možnosť získať bezplatne medzinárodné certifikáty ECDL (European Computer Driving Licence) a certifikát ECO-C (European Communication Certifikate). Už v súčasnosti majú možnosť získať popri štúdiu po absolvovaní Sieťového akademického programu – Cisco Networking Academy medzinárodne vysoko uznávaný Cisco certifikát.

Patrik Bobocký s autonómnym robotickým autíčkom na dráhe v Ostrave.

► Znie to veľmi zložito. Čo študenti, ktorí „nechcú“ získavať certifikáty?
Každá škola – tá naša nie je výnimkou – je len prípravou na budúce povolanie. Závisí od každého žiaka, čo sa naučí, čo si vezme. So životom si každý musí poradiť sám. Je potrebné mať dobré základy, vedomosti, znalosti, zručnosti. My sa snažíme vytvoriť perspektívny školský vzdelávací program, dobré technické vybavenie a zázemie, zabezpečiť veľa fungujúcich krúžkov na škole od odborných IT, robotických a elektrikárskych až po novinársky, fotografický, folklórny, bowlingový… Na našu školu chodia aj žiaci, ktorí nechcú ísť na vysoké školy, chcú ísť do praxe, chcú zarábať peniaze, pomôcť rodičom, postaviť sa na vlastné nohy. Ale všetko, čo mladý človek na škole získa, sa mu môže hodiť, napríklad aj Osvedčenie o elektrotechnickej spôsobilosti. Našťastie, v tejto technickej dobe je záujem o našich absolventov veľký.
Nikoleta Mydlová na titulke časopisu Beauty&Woman.

► A čo dievčatá na škole?
Je ich pomerne málo, ako keby sa báli „elektriky“. Aj keď tá sa učí v TIS-ke len okrajovo. Nosnými predmetmi sú ekonomika a manažment, účtovníctvo, administratíva, písanie na počítači. Ale nebojte sa, zapojiť elektrický obvod na papieri, vymeniť žiarovku alebo vedieť, že elektrický prúd je v ľavej dierke zásuvky, budú ovládať všetky. Tohtoročná druháčka Nikoleta Mydlová sa napríklad venuje modelingu – Elite Model Look Bratislava. Jej fotka vyšla na titulnej strane aprílového čísla časopisu Beauty&Woman. Celé prázdniny a časť školského roka strávi v Hongkongu. Je to šikovné a skromné dievča, výborne sa učí. Opačný prípad je napríklad tohtoročná druháčka Patrícia Pálková, ktorá sa tiež dobre učí, ale jej doménou je robotika. Pokojne konkuruje chlapcom. Je členkou víťazného družstva na Trenčianskom robotickom dni, držiteľkou tretieho miesta z európskej súťaže autonómnych autíčok v Mníchove. Na škole študovali s pomocou individuálneho študijného plánu aj úspešné reprezentantky Slovenska, napríklad Veronika Kolníková – mnohonásobná majsterka Slovenska a držiteľka slovenských rekordov v plávaní. Naše absolventky nachádzajú uplatnenie nielen v ekonomických, ale aj v technických firmách. Mnohé sa uplatnili v rôznych s elektrikou nesúvisiacich povolaniach, napríklad Viera Dusíková, redaktorka Piešťanského týždňa, alebo učiteľky odborných predmetov na SPŠE, ktoré túto školu pred rokmi absolvovali.
Originálne zapojenie pre praktické, ale bezpečné overenie činnosti spínaných

► Ako po skončení SPŠE?
Sú dve možnosti. Buď si vybrať pokračovanie štúdia na vysokej škole, alebo sa uspokojiť s maturitou a zamestnať sa. Aj táto otázka je alfou a omegou vedenia školy. Škola nesmie produkovať absolventov na úrady práce. Máme mnoho študentov, ktorí majú už na základe úspechov v súťažiach možnosť výberu ktorejkoľvek technickej vysokej školy bez prijímacích pohovorov, napríklad Martin Horváth – víťaz celoštátnej strojníckej olympiády. Naši absolventi väčšinou nemajú problém dostať sa na vysokú školu, ktorú si vyberú. Či ju absolvujú, to už je na nich samotných. Dobre však padne ďakovný list pre tím pedagógov SPŠE od dekanky Fakulty informatiky a informačných technológií STU v Bratislave za výbornú prípravu žiakov. Ak sa chcú zamestnať, je počas štúdia veľa odborných exkurzií do podnikov tak, aby si vedeli predstaviť svoj profesijný život, aby si ujasnili, čo je pre nich to „pravé orechové“.
zdrojov žiakmi na pôde elektronických laboratórií SPŠE vedených Ing. Nitranom.

Na konci štúdia štvrtáci absolvujú Interview Day, kde formou speed interview absolvujú pohovory so zamestnávateľmi. V tomto roku bola zostava zamestnávateľských organizácií zložená s PCA Slovakia, s.r.o., Brovedani Slovakia, Dell, Slovnaft, a.s., Bekaert Hlohovec, a.s., I.D.C. Holding, a.s., FREMACH Trnava, s.r.o., EDYMAX SE, Amazon Slovakia, s.r.o., PYRONOVA, s.r.o., Opteam Finlandia, s.r.o., Trenkwalder, a.s., YS Slovakia, Lugera a Maklér, Volkswagen Slovakia, a.s., Adecco Slovakia, ŽSR Oblastné riaditeľstvo Trnava, Slovnaft montáže a opravy, a.s., Foxconn Slovakia, s.r.o., a Your Choice, s.r.o. O našich študentov najviac prejavili záujem organizácie Dell, Trenkwalder, a.s., a Opteam Finlandia, s.r.o., ktoré s niektorými už aj uzatvorili predbežnú zmluvu o budúcom pracovnom pomere.

Druhú sekciu tvorili workshopy na tému Tipy a triky na pohovor. Tretia sekcia pojednávala o možnej výške platov pre stredoškolákov v uvedených organizáciách. Posledná sekcia bola zameraná na prezentáciu vybraných zamestnávateľov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 16, ktoré je v predaji od 25. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava