Ľuďom v núdzi chýbajú topánky i ponožky

  • Spravodajstvo
  • 21. apríla 2017, 08:52
  • Autor:am

Jarné obdobie láka obyvateľov vypratávať skrine a triediť, či dokonca vyhadzovať nepotrebné oblečenie. Do ľahších zvrškov sa však potrebujú obliecť ľudia v núdzi, ktorým práve takéto, pre kohosi už prebytočné zvršky výrazne uľahčia život. Viete však, ktoré veci skutočne zužitkujú? Blúzky či saká to nie sú.

Nielen sociálnym poradenstvom, ale aj potravinami a hmotnými prostriedkami sa Centrum pomoci človeku Piešťany pod hlavičkou Trnavskej arcidiecéznej charity snaží uľahčiť život núdznym ľuďom. Pomáhajú im pritom dobrovoľníci, ale i bežní obyvatelia, ktorí sa namiesto do kontajnera rozhodnú svoje nepotrebné veci venovať tým, ktorí ich využijú. „Krízová situácia sa týka najmä ľudí bez domova, ktorí si nemajú čo obliecť. Sme schopní ich napríklad v zimnom období vybaviť teplým oblečením, ako sú zimné bundy, čiapky či rukavice, ale tiež dekami a spacákmi, aby nezamrzli,“ uviedla Stanislava Bucková z Centra pomoci človeku.

V jarnom či letnom období nie je situácia taká dramatická ako počas mrazov, ale i tak sa nájde mnoho vecí, ktoré núdzni potrebujú. „Napríklad topánky pre ženy a mužov. Tie skoro nikdy nemáme. Alebo aj tepláky – vyslovene praktické veci. Ľudia nám totiž nosia blúzky, obleky, kostýmy, a to sú veci, ktoré vôbec nepotrebujeme. Aj keď nejde iba o ľudí bez domova, ale aj o sociálne slabých, v skutočnosti sa takmer nikto z tých, ktorým pomáhame, nemá ako dostať do divadla či kina, pretože finančne sú to položky navyše, a oni sú radi, že majú prostriedky na stravu a ubytovanie,“ prezradila S. Bucková. Ľudia teda zužitkujú pohodlnú, najmä športovú obuv, tričká, mikiny, nohavice a podobné praktické veci.

Ak teda máte sezónne, teraz letné veci, ktoré by sa komusi zišli, v utorok a vo štvrtok ich môžete priniesť na charitu na Ulici A. Hlinku. „Ľudia sa nemusia báť priniesť ani ponožky či spodnú bielizeň, ktorú napríklad človek bez domova, keď potrebuje ísť k lekárovi, nemá,“ skonštatovala S. Bucková. Veci je pred odovzdaním vhodné vyprať. Zídu sa deky i návlečky. Okrem oblečenia sa dá pomôcť aj trvanlivými potravinami či hygienickými a čistiacimi prostriedkami.

Vyzdvihnúť si takúto pomoc prichádzajú ľudia, ktorí okrem oblečenia dostanú aj sociálne poradenstvo, teda dozvedia sa o možnostiach, ktoré majú. V charite im pomôžu i pri hľadaní práce či vybavovaniach na úradoch. Ak sa takýto núdzny človek chce realizovať, k dispozícii má aj tvorivé dielne. Počas nich sa okrem bežných informácií, povinností a ponúk opäť stretne s pocitom užitočnosti a získa pocit, že šatstvo aj potravinovú pomoc má zaslúženú.

„Ľudia bez domova potrebujú našu pomoc. Máme príklad, keď pani zostala na ulici. Začala chodiť na tvorivé dielne, postupne sa nám ju podarilo presunúť do DOMUM-u, kde najprv bola v nocľahárni, neskôr na celodennom pobyte. Chodila k nám niekoľkokrát do týždňa a pomáhala upratovať. Sama si po čase našla prácu a je zamestnaná,“ dodala S. Bucková.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 15, ktoré je v predaji od 18. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia