Piešťany privítajú v lete budúce hviezdy

  • Šport / Basketbal
  • 19. apríla 2017, 11:01
  • Autor:th/sita

Bratislava a Piešťany presne o 107 dní privítajú súčasnú európsku špičku v basketbale chlapcov do 18 rokov. Šestnásť najlepších výberov zo „starého kontinentu“ vrátane hostiteľského zabojuje o medaily od 29. júla do 6. augusta. Pre všetkých slovenských fanúšikov to bude skvelá šanca na vlastné oči vidieť budúce hviezdy svetových paluboviek.

„Pre všetkých hráčov, nielen tých slovenských, bude turnaj odrazovým mostíkom do ďalšej kariéry. Sledovať ich totiž bude mnoho skautov či agentov. Mladé talenty majú možnosť urobiť vážny krok k tomu, aby si ich všimli v popredných kluboch a mohli sa venovať basketbalu napríklad aj tak dlho ako ja,“ poznamenal 37-ročný úradujúci najlepší slovenský basketbalista Radoslav Rančík, ambasádor letného šampionátu.

Súboje najlepších juniorov v Európe privítajú bratislavská Hant aréna a piešťanská Diplomat aréna. Januárový žreb v nemeckom Mníchove rozdelil šestnásť tímov do štyroch štvorčlenných skupín. Bosna a Hercegovina, Francúzsko a Lotyšsko budú súpermi Slovenska v bratislavskej základnej D-skupine. „Sme radi, že sa budeme môcť porovnať s tromi odlišnými školami basketbalu. Každý zápas prinesie niečo iné a pre nás musí byť česť hrať proti týmto družstvám,“ uviedol tréner slovenskej „osemnástky“ Richard Ďuriš. „V našej základnej skupine považujem za najľahšieho súpera Lotyšsko. Francúzsko je obhajcom titulu a tento ročník Bosny vyhral šampionát do 16 rokov pred dvomi rokmi. Ani Lotyšov však netreba podceňovať,“ ponúkol pohľad na súperov Ďuriš. Už v počas uplynulého víkendu absolvovali jeho zverenci dôležité herné previerky proti Španielsku, Ukrajine a Česku. „Turnaj nebol len previerkou pripravenosti pre organizátorov, ale aj veľmi dobrým testom našich hráčov tri mesiace pred majstrovstvami Európy,“ podotkol tréner.

Na príprave šampionátu pracuje od decembra skupina odborníkov, ktorým pomáhajú dobrovoľníci. Organizátori očakávajú na turnaji asi 400 účastníkov. „Ďalšia viac ako tisícka ľudí budú skauti, agenti či novinári. Očakávame aj veľkú podporu od blízkych hráčov či fanúšikov jednotlivých tímov,“ prezradil predseda organizačného výboru ME „18“ Martin Struhár.

Postup do A-kategórie si Slováci vybojovali pred rokom, v rozhodujúcom zápase zdolali Maďarsko košom tri sekundy pred koncom duelu. V tíme bolo viacero hráčov, ktorí sa môžu predstaviť aj na domácom podujatí. Jedným z nich je rodák z Prievidze Jakub Kádaši: „Je to pre nás veľká česť. Sme motivovaní a najmä tvoríme dobrú partiu. Tímová chémia je v dnešnom basketbale veľmi dôležitá. Práve vďaka nej sa nám aj minulý rok podarilo postúpiť.“

MS basketbalistov do 18 rokov (29. júla – 6. augusta 2017) – zloženie základných skupín:



■ A-skupina: Nemecko, Rusko, Čierna Hora, Turecko (Piešťany)

■ B-skupina: Srbsko, Ukrajina, Španielsko, Taliansko (Piešťany)

■ C-skupina: Fínsko, Slovinsko, Grécko, Litva (Bratislava)

■ D-skupina: Francúzsko, Slovensko, Lotyšsko, Bosna

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela