Morenu v Drahovciach utopili školáci

  • Kultúra a spoločnosť
  • 7. apríla 2017, 14:14
  • Autor:Miroslava Rojková

Ukončenie zimy a príchod jari sú spojené s ľudovou tradíciou, akou je vynášanie Moreny, jej upálenie a utopenie. Tento rituál sa zachováva aj v Drahovciach.

V posledný marcový deň bolo na drahovskej škole veľmi rušno. Prípravy boli v plnom prúde – posledné spevácke skúšky, obliekanie do krojov, odievanie slamenej bábky Moreny a dobrá nálada. Morena, ktorá symbolizuje slovanskú bohyňu zimy a smrti, dostala svoju podobu v rukách siedmaka z tunajšej základnej školy Martina Segeša, ktorý má k zachovaniu ľudových tradícií veľmi blízko. Z dvoch drevených krížov obalených slamou vytvoril bábku a so spolužiakmi ju obliekli do ženských šiat. Sprievod sa pohol od školy smerom k jazeru „Pod Cigáňom“. K žiakom sa pridali aj obyvatelia Drahoviec rôznych vekových kategórií. Deti v krojoch niesli Morenu za krásneho slnečného počasia k jazeru, kde bolo počuť ich spev, ale i hovorené slovo. Vyzlečenú Morenu zapálili a hodili do vody, aby privolali nielen jar, ale vyhnali z dediny smrť a choroby.

O tom, že to myslia s uctievaním tradícií v škole vážne, svedčí i kútik ľudových tradícií zriadený v jej vestibule a aj iné aktivity podporujúce regionálnu výchovu a zážitkové učenie.

Nápad oživiť starý zvyk sa ukázal ako veľmi dobrý. Znak prebudenia sa prírody v podobe rituálu pálenia Moreny deti prežívali do špiku kostí. Ich radosťou žiariace oči a veselý spev boli dôkazom toho, že všetko malo svoje opodstatnenie. Jar v Drahovciach sa môže začať. Nadšené deti, spokojní rodičia, starí rodičia, ktorí sa presvedčili, že tradície v drahovskej škole majú svoje miesto, to bola najväčšia odmena, akú si Drahovčania mohli priať.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 4. apríla.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav