M. Lasica: Piešťany som si zamiloval ako exotické mesto

  • Kultúra a spoločnosť
  • 7. apríla 2017, 13:53
  • Autor:am

Minulý týždeň si desiatky fanúšikov a milovníkov literárnej tvorby nenechali ujsť návštevu herca a textára Milana Lasicu, ktorý spolu s výtvarníkom Marekom Ormandíkom prednedávnom vydal novú publikáciu. Prezentáciu Piesnenia sprevádzalo mnoho otázok a odpovedí, ktoré v utorok 28. marca návštevníci piešťanskej mestskej knižnice počúvali s úsmevom na perách.

Po prvej knižke, kde M. Ormandík uviedol niekoľko svojich sugestívnych malieb a M. Lasica ich vtipne komentoval, sa dvojica rozhodla pre ďalšiu, avšak obrátenú spoluprácu. Tentoraz výtvarník vyberal z textovej tvorby M. Lasicu a k tomu zhotovoval ilustrácie. „Vybral som si len tie texty, ktoré boli môjmu srdcu najbližšie. Možno som ani nevybral tie, s ktorými pôvodne za mnou pán Milan prišiel. Nie som literárny kritik, vyberal som len na základe osobného hľadiska,“ uviedol M. Ormandík spôsob tvorby publikácie.

Debata sa však uberala aj iným, o čosi súkromnejším smerom. Počas tvorby sa vraj žiadne vtipné príhody nestávajú, pretože vtedy je človek sám. „Pri písaní textov potrebujem najprv pero a papier, potom počítač. Potrebujem tiež trošku času. Väčšinou pracujem na objednávku, keď ma niekto požiada, aby som čosi urobil. Spýtam sa dokedy, a keď sa blíži ten termín, začínam byť nervózny. Deň predtým, ako to mám odovzdať, príde inšpirácia,“ prezradil M. Lasica, ktorý už napísané texty viac neprerába a neopravuje.

Napriek tomu, že okrem písania ho diváci môžu vidieť v televízii či na divadelných doskách, nezaoberá sa tým, kým v danej chvíli je. „Vôbec nerozmýšľam nad tým, že som prešiel do iného žánru. Či hrám divadlo, píšem alebo robím niečo iné, stále je pre mňa najdôležitejší pohľad na vec. Ten zjednocuje všetky oblasti, ktorými sa zaoberám,“ uviedol M. Lasica.

V diskusii zazneli i chvály na Piešťany. „Moji rodičia ma sem vždy priviedli v nedeľu na výlet, pretože som tu mal strýka a chodili sme na návštevu. Ako chlapec som do Piešťan teda chodieval a spomínam si, že tu bolo veľmi veľa chrústov. Vtedy som si toto mesto zamiloval ako niečo exotické, voňalo mi veľkým svetom,“ zamyslel sa M. Lasica. Zaspomínal si na časy, keď sem prichádzal hrávať divadlo, ba dokonca tu bol pred 37 rokmi na svadobnej ceste.

M. Ormandík sa zamyslel nad osudom renesančnej, dnes už zdevastovanej kultúrnej pamiatky: „Kedysi fungoval v Moravanoch nad Váhom kaštieľ pre umelcov. Na bicykloch som sa rýchlo dostal do Piešťan a odvtedy je to moje najobľúbenejšie slovenské víkendové mesto.“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 4. apríla.



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava