Do Piešťan zavíta festival Dni detskej knihy

  • Kultúra a spoločnosť
  • 7. apríla 2017, 14:05
  • Autor:ts


Každoročne sa v jarných mesiacoch na Slovensku, vždy v inom meste, organizuje celoslovenský festival Dni detskej knihy. V tomto roku sa v dňoch 10.-12. apríla bude konať už 34. ročník tohto projektu. Jeho hlavným organizátorom je Mestská knižnica mesta Piešťany.

„Pre čitateľov a priaznivcov sme už v minulosti v rámci tohto podujatia pripravili bohatý a zaujímavý program. Uskutočnilo sa mnoho stretnutí s významnými slovenskými spisovateľmi, ilustrátormi, vydavateľmi a ďalšími tvorivými pracovníkmi, ktorí svoju prácu zasvätili tvorbe pre deti,“ uviedla riaditeľka knižnice Margita Galová.

Aj v tomto roku je hlavným cieľom motivovať deti k čítaniu a pravidelnej návšteve knižnice a zároveň vytvoriť príležitosť k osobnému spoznávaniu autorov, ilustrátorov a vydavateľov. Festival sa bude konať na rôznych miestach: v knižnici, materských a základných školách, v Piešťanskom informačnom centre, ale aj v okolí Piešťan: vo Vrbovom, Veselom, v Moravanoch nad Váhom, Drahovciach, Krakovanoch, na Banke či v Chtelnici. Festivalových podujatí sa zúčastnia taktiež deti z Lúky a Trenčianskeho Jastrabia. Do projektu sa zapojili aj ďalšie kultúrne inštitúcie – Elektrárňa Piešťany a Dom umenia Piešťany.

Počas troch dní sa uskutoční viac ako štyridsať podujatí a osem výstav. Priestory knižnice budú zdobiť ilustrácie Miroslava Cipára, fotografie Petra Procházku či práce študentov VŠVÚ a ŠÚV J. Vydru v Bratislave. V Centre voľného času Drahovce otvoria výstavu ľudových európskych rozprávok a v Dome umenia výstavu ilustrácií Martiny Matlovičovej. Účasť prisľúbili spisovatelia Dušan Dušek, Daniel Hevier, Ján Uličiansky, Roman Brat, Tomáš Janovic, Peter Glocko, Peter Karpinský, Jozef Lenhart, Petra Nagyová-Džerengová, Branislav Jobus, Toňa Revajová, Pero Le Kvet, Barbora Kardošová, Andrea Gregušová, Beáta Panáková, Ľubica Kepštová, Kveta Dašková, Marta Šurinová. Známe sú aj mená ilustrátorov: Martina Matlovičová, Bystrík Vančo, Martin Kellenberger, Vladimír Kráľ, Juraj Martiška, Ľuboslav Paľo, Miroslav Cipár, Alena Wagnerová, Miroslav Regitko, Katarína Slaninková, Peter Uchnár, Stanislav Lajda. Program obohatia svojím umením študenti JAMU z Brna. Na Dňoch detskej knihy nebudú chýbať ani vydavatelia slovenských kníh pre deti a mládež.

Súčasťou festivalu bude aj celoslovenský seminár pre pedagógov, knihovníkov, vychovávateľov a všetkých záujemcov o prácu s deťmi. Aktivity Městskej knihovny v Prahe odprezentuje metodik práce s mládežou Miloslav Linc a lektorka Eliška Sadíleková z neziskovej organizácie Osmijanko povedie workshop zameraný na využitie prostriedkov tvorivej dramatiky v humornej poézii Tomáša Janovica. Za účasti T. Janovica vyhodnotia celoslovenskú výtvarnú súťaž Všetko najlepšie, pán Janovic, ktorá je venovaná oslave 80. narodenín známeho slovenského spisovateľa.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 4. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela