Na Enersole zvíťazili gymnazistky z Vrbového a študent SPŠE Piešťany

  • Mladí dnes / Školy
  • 6. apríla 2017, 14:22
  • Autor:vd

Na krajskom kole súťaže Enersol zvíťazili v dvoch kategóriách študenti z Piešťan a Vrbového. Každoročne na nej najväčšie úspechy dosahujú študenti Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej (SPŠE) v Piešťanoch a Gymnázia Jána Baltazára Magina vo Vrbovom. Svoje kvality potvrdili aj tento rok.

Študent štvrtého ročníka SPŠE Lukáš Frank uspel na krajskom kole súťaže žiakov stredných škôl Enersol, ktorá sa konala 24. marca v Strednej odbornej škole elektrotechnickej v Trnave. Na súťaž ho pripravil podobne ako celý rad jeho úspešných predchodcov učiteľ Ľubomír Tuchscher. „Lukáš Frank sa so svojou prácou s názvom Robot na solárny pohon umiestnil v silnej konkurencii v tvorivej kategórii na prvom mieste a postúpil do celoslovenského kola, ktoré bude v Senici,“ uviedol Ľ. Tuchscher.

Zároveň predstavil požiadavky, ktoré sú stanovené pre tvorivú kategóriu tejto súťaže. V rámci nej sa využívajú tvorivé schopnosti žiakov v spolupráci so svojimi učiteľmi a vysokými školami. Výsledkom tejto spolupráce je vytvorenie výrobkov. Práce alebo projekty v tejto kategórii sú náročné z časového hľadiska, materiálovo a finančne náročné na zhotovenie výrobkov. Enersol však nemá na financovanie týchto výrobkov zdroje, preto je potrebná spolupráca s partnerskými firmami, ktoré môžu poskytnúť sponzorské príspevky a podporiť túto nezávislú súťažnú kategóriu.

V hlavnej kategórii, ktorá je zameraná na témy v oblasti úspor energie, jej obnoviteľných zdrojov či znižovaní emisií, sa na prvom mieste umiestnili dve žiačky Gymnázia J. B. Magina Vrbové – Katarína Hajduová a Beata Kubaláková – pod vedením učiteľky Andrey Michalkovej: „Naše žiačky vypracovali projekt, ktorý pomenovali Návrat k zeleným koreňom. Predstavili v ňom jeden z najnovších zatepľovacích systémov pomocou konopy siatej. Žiačky pripravili zateplenie strechy, čím zistili, že úspora energií na škole by stúpla o 30 percent. Týmto projektom si naši žiaci osvojili veľké množstvo poznatkov o rôznych typoch zatepľovacích systémov a našli ďalší spôsob, ako pomôcť škole pri úspore financií.“ Práca sa zapáčila aj odbornej porote, a tak gymnazistky z Vrbového získali prvé miesto a postup do celoslovenského kola. „Sme šťastní, že aj do takýchto tematicky ťažkých súťaží sa žiaci našej školy zapájajú,“ dodala učiteľka.

zvíťazil s týmto robotom.

„Súťaž Enersol vstúpila na Slovensku tento rok do svojho siedmeho ročníka. Cieľom programu, ktorého názov je odvodený od spojenia slov energia slnka, je rozvíjať tvorivé schopnosti žiakov v problematike alternatívnych zdrojov energie a trvalý vzťah k ochrane životného prostredia. Témou je využívanie alternatívnych zdrojov energie vo svojom okolí – solárna energia, fotovoltika a fototermika, veterná energia, biomasa, geotermálna energia, malé vodné elektrárne, tepelné čerpadlá, ale zameriava sa aj na hľadanie riešení pri úspore elektrickej energie i znižovanie emisií v doprave. Ďalšiu oblasť tvoria pasívne, nízkoenergetické a inteligentné domy vrátane rekuperácie tepla a využívania obnoviteľných zdrojov energií,“ vysvetlil Ľ. Tuchscher.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 4. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela