Mestské pozemky rozhádali susedov bytových domov

  • Spravodajstvo
  • 29. marca 2017, 14:47
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Mestské pozemky rozhádali obyvateľov bytoviek na ulici Pod Párovcami a Ulici sv. Štefana. Starousadlíci z bytového domu na Ulici sv. Štefana chcú zachovať svoje zeleninové záhony, obyvatelia novej bytovky zasa na týchto mestských pozemkoch chcú oddychovú zónu a detské ihrisko. Ich spor tak skončil na minulotýždňovej mestskej rade, no ani tá však z neho nenašla východisko.

Obyvatelia bytového domu na Ulici sv. Štefana si obydlie svojpomocne postavili ešte v roku 1980. Mestské parcely v jeho okolí si upravili a celé roky využívali ako vlastné. Na bočnej strane udržiavali trávnik a svojpomocne postavili detské ihrisko. Za domom si podelili parcely a roky sa na nich venovali záhradkárčeniu. Pred dvomi rokmi však v ich susedstve na ulici Pod Párovcami vyrástla omnoho väčšia bytovka. Staviteľ za ňou vybudoval aj rozľahlé parkovisko, ktoré sa stalo súčasťou vlastníctva obyvateľov domu. A keďže sa dom nachádza v pomerne husto zastavanej časti kúpeľného mesta, priestor pre bezpečné hranie detí sa už nenašiel.

Túto situáciu chceli obyvatelia domu na ulici Pod Párovcami riešiť zabratím ďalšieho priestoru v susedstve ich parkoviska na zadnej strane menšej bytovky obývanej starousadlíkmi. Tieto pozemky chceli od mesta prenajať alebo odkúpiť. Narazili však na problém. Obyvatelia staršieho a menšieho domu s tým nesúhlasia a navrhli svojim susedom kompromis. Pozemky, na ktorých majú svoje políčka, chcú zachovať a od mesta si ich prenajať, a aby vyhoveli aj susedom, ponúkli im prístup na ich oplotené ihrisko, ktoré si v minulosti postavili.

Obyvatelia novej bytovky však s tým nesúhlasia a chcú pozemky rovno za ich parkoviskom, na ktorých majú starousadlíci políčka. „Na ich ihrisko je prístup pre nás priúzky a pomedzi autá,“ zdôvodňovala na mestskej rade postoj obyvateľov domu na ulici Pod Párovcami ich zástupkyňa Jana Brišková-Dominová.

Za obyvateľov staršieho z domov na zasadnutí vystúpil Jozef Drahovský: „Dom i jeho okolie sme si upravili sami a roky sa o tento priestor starali. Na pozemkoch za domom majú susedia udržiavané políčka. Vždy bolo okolie starostlivo upravené bez toho, aby sem museli chodiť za týmto účelom služby mesta. Ponúkame susedom kompromisný návrh s tým, že hracie prvky, ktoré sme tu umiestnili za naše peniaze, môžu využívať aj oni.“

A keďže sa dohoda nenašla ani počas mestskej rady, pred predstaviteľmi mesta sa ocitli dva návrhy na odkúpenie, prípadne prenajatie pozemkov. Obidve rozhádané strany si ich chcú odkúpiť alebo prenajať. Radnicu tak čaká problém, ako túto situáciu spravodlivo vyriešiť. Obe žiadosti dočasne odložili s cieľom predsa len nájsť nejakú zhodu u oboch rozhádaných skupín obyvateľov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 12, ktoré je v predaji od 28. marca.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika