Francúzske filmy zaplnia Dom umenia

  • Kultúra a spoločnosť
  • 13. marca 2017, 13:18
  • Autor:ts

V Dome umenia Piešťany si na svoje prídu fanúšikovia európskej kinematografie, a to v rámci festival francúzskeho filmu s názvom Crème de la Crème IV.

Ako prvý v stredu 15. marca o 18.00 h uvedú film 150 miligramov, inšpirovaný skutočným príbehom, ktorý spôsobí vypuknutie mediálnej búrky. Pneumologička pracujúca v nemocnici v Breste príde na súvislosť medzi nevyjasnenými úmrtiami pacientov a podávaním lieku Mediator, ktorý je na trhu už 30 rokov. Ak má zvíťaziť pravda, musí Irène Frachon, ktorej skutočným príbehom sa film inšpiroval, zviesť boj Dávida s Goliášom.

Hneď na ďalší deň, vo štvrtok 16. marca o 18.00 h zaplní plátno Odysea. Je to výpravná a hviezdne obsadená biografia rodiny Cousteau, ktorá pred otvorila tichý svet pod morskou hladinou. Film Odysea je najväčším projektom režiséra a scenáristu Jérôme Salla, ktorý patril v roku 2016 medzi najočakávanejšie snímky vo Francúzsku.

Vo štvrtok 17. marca o 18.00 h sa diváci prenesú do sveta umenia. Film Muž, ktorý zachránil Louvre je portrétom riaditeľa Musées Nationaux Jacquesa Jaujarda v období 2. svetovej vojny. Dokumentuje príbeh muža, ktorý zachránil majstrovské diela Louvru pred nacistickým rabovaním. Tento veľký odbojár a vysoký štátny funkcionár zorganizoval evakuáciu viac ako štyroch tisícov umeleckých skvostov.

Posledným filmom v rámci festivalu bude Začať odznova, premietnu ho v pondelok 20. marca o 18.00 h. Nathalie je učiteľkou filozofie na parížskej strednej škole. Jedného dňa jej dlhoročný životný partner oznámi, že ju opúšťa kvôli inej žene. Nathalii neostáva nič iné, ako sa vyrovnať s doteraz nepoznanou samotou i opäť získanou slobodou.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek