Verše o láske zaplnili pódium malej sály

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 9. marca 2017, 10:12
  • Autor:am

Do malej sály Domu umenia Piešťany zavítali milovníci lyrickej tvorby. Výber najkrajších veršov francúzskej ľúbostnej poézie od 16. storočia až po Préverta potešil uši i srdcia divákov v piatok 3. marca. Predviedli ich ochotníci z Poetickej scény Divadielka galéria z Nového Mesta nad Váhom.

Na pódium vystúpilo niekoľko poetov, ktorí predviedli verše pojednávajúce o láske. Ich vstupy prerušovali francúzske piesne v podaní speváčky, sprevádzanej klavírom. O najkrajšom cite hovoril i samotný názov predstavenia, a to Láska je prostá ako dobrý deň.

Vznik predstavenia má „na svedomí“ Daniela Arbetová. „Veľmi ma táto téma oslovila. Príprava trvala asi rok, najprv som prečítala 19 kníh, vybrala som verše tak, aby nadväzovali a aby aj niečo povedali divákom. Potom sme to museli nacvičiť, opakovať. Premiéru sme mali v novembri,“ prezradila D. Arbetová. Ochotníkom recitátorom sa hra spočiatku zdala ťažká. „Táto poézia je predsa len iná ako tá, na ktorú sme zvyknutí. No potom si ju obľúbili,“ skonštatovala režisérka predstavenia.

S výsledkom je napokon spokojná. „Ešte by sa dali dotiahnuť herecké prejavy, no nakoľko recitátori nie sú herci, zvládli to. V Novom Meste máme aj dobré ohlasy,“ uviedla D. Arbetová, pričom prezradila, že predstavenie prinieslo aj problémy. Bývalý klavirista nespolupracoval, no k divadelníkom sa napokon pridal umelec spolupracujúci so Zuzanou Smatanovou.

Predstavenie v Dome umenia si užili a veľmi ich toto hosťovanie tešilo. „Som na nich hrdá. Mala som zaťaté päste, pretože to viem spamäti. No bolo to pekné,“ dodala režisérka a autorka projektu.

Poetická scéna pri Divadielku galéria začala svoju činnosť v roku 2006 pásmami k Vianociam a podobne. Neskôr sa ochotníci pustili do predstavení, v súčasnosti robia minimálne jednu premiéru ročne. Recitátori sa umeniu venujú pre radosť popri práci, dokonca sa zapájajú aj veľmi mladí poeti. V súčasnosti pripravujú nové predstavenie s deťmi o deťoch, no D. Arbetová pripomenula, že ak s ním prídu do Piešťan, budú musieť využiť autobus.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 9, ktoré je v predaji od 7. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina