Mesiac, Venušu aj Plejády pozorovali napriek oblakom

  • Spravodajstvo
  • 9. marca 2017, 13:17
  • Autor:am/is/an

Vo Vrbovom sa stretli desiatky záujemcov o astronómiu a kozmonautiku. V sobotu 4. marca na tamojšom futbalovom štadióne si počas celého popoludnia vychutnávali zaujímavý program.

Program Dňa astronómie a kozmonautiky pripravili Aleš Nečas a Ivan Sudora. Cieľom akcie, ktorú podporilo aj Mesto Vrbové, bolo oboznámenie širokej verejnosti s prácou astronómov a priebehom kozmického letu. Na akcii sa napokon vystriedalo 60 až 70 ľudí.

Deň astronómie a kozmonautiky sa začal dielničkami pre deti, kde si najmladší nafukovali a maľovali balóny, kreslili obrázky, vystrihovali z papiera. Všetko sa dialo za pomoci rodičov a animátorky Katky.

Neskôr prišli na rad odborné prednášky. Jana Plauchová, odborná pracovníčka Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom, zaujala prednáškou a animáciou o kozmickom lete. Vysvetlila fungovanie riadiaceho strediska, prístrojov v raketopláne, ukázala pohľady z raketoplánu a vysvetlila priebeh vzletu raketoplánu. Druhú prednášku – o slnečnej sústave – uviedol člen miestnej organizácie Slovenského zväzu astronómov (SZA) v Nitre, Roman Švihorík. Porozprával však aj veľa zaujímavostí, napríklad to, čo mohli vidieť traja králi, keď putovali do Betlehema.

Na začiatku akcie počasie pozorovaniu neprialo. Fúkal silný nárazový vietor, preto účastníci nemohli pozorovať našu najbližšiu hviezdu Slnko. Vietor by rozkmitával teleskop a mohol by ho aj sfúknuť. K večeru sa však vietor ustálil, ale zasa prišla vysoká oblačnosť. Medzi oblakmi sa však dali pozorovať žiarivejšie objekty. Dívali sa preto na Mesiac, náš prírodný satelit. Na jeho povrchu mohli vidieť krátery rôznej veľkosti, ktoré vznikli po dopade meteoroidov a asteroidov. Ďalším zaujímavým objektom bola planéta Venuša. V teleskope sa javila ako písmenko D. Venuša obieha ako druhá planéta od Slnka, preto môžeme pozorovať jej fázy ako pri Mesiaci.

Návštevníci sledovali aj otvorenú hviezdokopu Plejády v súhvezdí Býk. Je to skupina horúcich hviezd starých približne 100 miliónov rokov. V súhvezdí Orion pozorovali hmlovinu s názvom Veľká hmlovina v Orione, v ktorej vznikajú nové hviezdy. Pozorovanie odborne viedli členovia miestnej organizácie SZA v Nitre, Michaela Zabaková a Roman Vaňúr.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 9, ktoré je v predaji od 7. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava