Zabíjačka i chodenie pod šable spojili Krakovancov

  • Nezaradené
  • 1. marca 2017, 08:26
  • Autor:vd

V Krakovanoch sa už stalo tradíciou, že chodenie pod šable skončí pri kotlíkoch s obecnou zabíjačkou. Potom sa pochová basa. Inak to nebolo ani v poslednú fašiangovú sobotu 25. februára.

Aj tento rok sa Krakovanci dobre modlili, počasie vyšlo na jednotku. Slnko, mierne oteplenie, dobrá nálada a spevy „Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide“ sa niesli Krakovanmi. Gazdiné i gazdovia tancovali s členmi fašiangového sprievodu pred chalupami, Borovienka vyhrávala známe piesne i melódie zo svojho nového cédečka. Richtár Tomáš Kubran so šabľou v ruke, na ktorej mal napichané kusiská slaniny i klobásy, vyzvŕtal tú domácu paniu, ktorá si nechala zahrať veselú pesničku.

Otvorenie „fašangu“ sa v tejto obci udialo pred obecným úradom, takže veselý sprievod vítal i starosta. Potom sa do ľudových krojov, ale aj v maškarných kostýmoch odetí folkloristi pobrali od domu k domu. Fašiangová sobota v tejto obci býva už neodmysliteľne spojená so zabíjačkou. Tú pripravujú členky Slovenského Červeného kríža (SČK) spolu s mäsiarmi či gulášmajstrami.

„Poďte si niečo dať, máme tu guláš, zabíjačkovú kapustnicu, klobásu, škvarky, ováranec, jaternice, kašu, klobásky, pečené rebierka aj huspeninu či tlačenku,“ vítala hostí predsedníčka SČK v Krakovanoch, Elena Krestová. V sále bolo mnoho hostí, prišli z celého okolia a pri jednom zo stolíkov bola aj partia Piešťaniek. Na pódiu vyhrávala dychová hudba Rovina z Veľkých Kostolian, pod pódiom bolo množstvo stolov a hodovníkov. Nechýbal súčasný ani minulý starosta, poslanci obecného zastupiteľstva či pracovníci úradu. Žienky v kuchyni sa točili okolo hrncov a porciovali dobroty.

Popoludní prešiel fašiangový sprievod v dobrej nálade do kultúrneho domu. Tam sa potom Krakovanci rozlúčili s veselým obdobím fašiangu, folkloristi z Lusku a deti z Kolovrátka pochovali basu spevom i nárekmi. Od tej chvíle sa obec začala pripravovať na pôstne obdobie.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 8, ktoré je v predaji od 28. februára.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel