Jediný meštiansky dom v asociácii Historické Hotely Slovenska

  • História
  • 25. februára 2017, 12:35
  • Autor:vd

Piešťany sú známe nielen ako miesto, kde vyviera zo zeme liečivá voda, ale aj tradíciou hotelierstva, ktorú založili Winterovci. No boli tu aj iné rodiny, ktoré sú už dnes možno zabudnuté. Kedysi však šírili dobré meno Piešťan vo svete. Postavili si meštiacke domy a v nich prenajímali izby, v kuchyniach varili hosťom fantastické jedlá a poskytli im komfort, aby sa mohli liečiť, pobývať a oddychovať v Piešťanoch. Jedným z týchto domov je Villa Zuckmann na pešej zóne. Po kompletnej rekonštrukcii je jediným reprezentantom, ktorý Piešťany zastupuje v asociácii s názvom Historické Hotely Slovenska (HHS).

Medzi kaštieľmi je i meštiansky dom


Asociáciu tvorí osemnásť luxusných kaštieľov, zámkov, historických hotelov a tiež napríklad Mikulášska chata v Jasnej pod Chopkom. Piešťanská Villa Zuckmann je v tomto zoskupení jediná, ktorá bola postavená ako meštiansky dom. Keby tieto budovy, kaštiele či zámky vedeli rozprávať, povedali by nám zaujímavé príbehy ľudí, ktorí našli útočisko v izbách plných noblesy. Za ich múrmi sa prijímali i dôležité strategické rozhodnutia šľachticov, kráľov či hodnostárov.

HHS stelesňuje históriu architektúry, tradície a kultúru slovenského národa. Cieľom hotelierov je okrem zachovania týchto hodnôt predovšetkým poskytnutie kvalitných služieb a sprostredkovanie zážitku z každého momentu stráveného v niektorom z členských hotelov. Garanciou záväzku je členstvo v celoeurópskej asociácii, ktorá združuje viac ako šesťsto výnimočných hotelov v dvadsiatich európskych krajinách.

Vila v roku 1912.

Po chátraní kompletná rekonštrukcia


Ročne navštívilo už pred štyrmi rokmi webovú stránku tohto združenia viac ako sedem miliónov ľudí z celého sveta. Kliknú si aj na Slovensko. A vďaka Zuckmann Ville objavia i krásu Piešťan.

Nikto presne nevie, kedy bol dom, v ktorom je dnes Zuckmann Villa, postavený. Našla sa len jedna stará pohľadnica, na ktorej je napísané po maďarsky a po nemecky Pozdrav z Piešťan a dátum 12. mája až 15. júna 1912. Podľa stavu dreva krovu pri rekonštrukcii majstri usúdili, že k tomuto dátumu je nutné prirátať veľa rokov. Zuckmann Villu pomenovali po židovskej obchodníckej rodine Zuckmannovcov a predpokladá sa, že bola postavená ešte v 18. storočí ako meštiansky dom. Postupne slúžila na mnohé účely – ako ubytovanie pre kúpeľných hostí a neskôr tu boli bytíky pre chudobných Piešťancov, kancelárie, brusiareň nožov i cestovná kancelária. Rodine Zuckmannovcov patrila vila do konca 30. rokov minulého storočia, keď ju predali a odsťahovali sa. Budova potom dlhé roky chátrala, až súčasná majiteľka – piešťanská rodáčka – dala vilu zrekonštruovať, pričom dôraz kládla na zachovanie pôvodného štýlu a ladenia, a to aj vzhľadom na to, že išlo o historický objekt. V roku 2014 po rozsiahlej rekonštrukcii Zuckmann Villu otvorili ako apartmánový dom so šiestimi mezonetovými apartmánmi, bistrom, kaviarňou, rumovým klubom, terasou na pešej zóne a zadnou záhradnou terasou. Odvtedy slúži ako príjemné miesto pre obyvateľov Piešťan a návštevníkov z celého sveta.

Rumový klub

Prezentujú sa po celom svete


O rok nato sa táto vila stala členom asociácie HHS. Okrem toho je členom Rezortu Piešťany. „Členstvo v asociácii nám prináša množstvo bonusov, napríklad výmenu skúseností s kolegami z prestížnych hotelov v rámci Slovenska, školenia s odborníkmi na rôzne témy v oblasti hotelierstva a gastronómie, možnosť prezentovať sa na rôznych fórach v rámci Európy i celého sveta. Uvedené hotely Slovenska sú zároveň členmi asociácie Historické hotely Európy, ktoré sú celoeurópskym spoločenstvom ubytovateľov v zrekonštruovaných historických objektoch. K ďalším výhodám patrí možnosť zúčastniť sa na súťažiach v rámci Európskej únie. S ostatnými členmi HHS organizujeme výmenné pobyty a ďalšie aktivity,“ uviedla pre Piešťanský týždeň manažérka Villy Zuckmann, Gabriela Kašaková.

Podľa jej slov prioritou majiteľov a celého tímu Zuckmann Villy je zabezpečiť kvalitné služby, aby sa k nim hostia radi vracali, a poskytnúť príjemné zážitky v zmysle hesla: U nás vás budeme hýčkať. „O kvalite poskytovaných služieb svedčí aj naše vysoké hodnotenie, ktoré dosahujeme v známom celosvetovom rezervačnom systéme. Získali sme aj prestížne ocenenie Signet Quality Guarantee. Uprednostňujeme poctivé domáce značky predávaných produktov, bio-mäso a ryby,“ skonštatovala manažérka.

V Zuckmann Ville už privítali mnoho významných osobností spoločenského, kultúrneho, športového a ekonomického diania zo Slovenska i zo zahraničia. „Vyhľadávajú u nás najmä súkromie, relax, špičkové ubytovanie a výnimočnú gastronómiu. V súčasnosti sme zapojení do Zimného festivalu jedla v rámci Slovenska, pripravujeme ďalšie vylepšenia letnej terasy, na letné obdobie pripravujeme letný jedálny lístok. Máme novú vínnu kartu s regionálnymi vínami, ktoré ponúkajú i michelinské reštaurácie, a hostia si môžu u nás objednať aj Rum Tasting – ochutnávku špičkových rumov. A mnohé ďalšie novinky,“ dodala G. Kašaková.

Členovia HHS sa stretávajú minimálne šesťkrát ročne vždy v jednom členskom hoteli. Na programe sú vždy aktuálne otázky – účasť na výstavách, bonusové karty pre návštevníkov, darčekové poukazy, prijímanie nových členov, otázky marketingu a novinky v oblasti hotelierstva.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 7, ktoré je v predaji od 21. februára.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela