Deviaty ročník tanečnej súťaže: Latka išla vyššie

  • Kultúra a spoločnosť
  • 21. februára 2017, 19:43
  • Autor:vd

Tanec pre mnohé deti znamená všetko. Pre tie, čo tancujú každý deň a postupne sa zoznamujú na hodinách tanca nielen s pohybovou, ale aj scénickou kultúrou, sa tanec stáva životným štýlom. Poskytuje im voľnosť, slobodu. Posúva ich bližšie k publiku, ale aj k sebe samému. Zbližuje ich bez dlhých debát aj poznania cudzích rečí. Sú takí, čo sa pravidelne zúčastňujú tanečnej súťaže, i takí, čo v stredu 15. februára prišli do piešťanského kina Fontána na deviaty ročník Súťaže v moderných tancoch žiakov základných škôl prvýkrát.

Boli tu školáci z Piešťan, Vrbového, Krakovian, Dubovian i Leopoldova. Vytvorili atmosféru priazne, ale i súperenia. Kričali, tlieskali, smiali sa, mávali transparentmi, fandili, rozcvičovali sa. A v čase, keď sa porotcovia radili, sledovali výkony tanečníkov základnej umeleckej školy.

„Tanečná úroveň detí ma po dlhej dobre prekvapila,“ uviedol pre Piešťanský týždeň dlhoročný člen poroty, piešťanský breakdancer Boris „Bobeš“ Turčan. „Som porotcom už siedmy rok, takže môžem porovnávať. Posledné roky tá pravá tanečná úroveň stagnovala, aj keď vždy deti boli šikovné. Nebolo tam však žiadne tanečné číslo, čo by bolo nejaké výnimočne výrazné a postavilo ma zo sedačky.“

Tento rok došlo podľa tohto porotcu k veľkému prekvapeniu. „Našli sa formácie a sólisti, čo by naozaj stáli za reč. Preto som rád, že po niekoľkoročnej pauze sa deti začali viac pripravovať aj na túto súťaž a ukázali všetko, čo v nich je. V predošlých ročníkoch súťaže, pričom hovorím hlavne o tých prvých, malí tanečníci nastavili latku tak vysoko, že posledné dva-tri roky ju nedokázal nik prekonať. Tentoraz sa to prelomilo a úroveň sa posunula zasa trošku vyššie. Som rád, že deti nezanevreli na hiphop, lebo je to naozaj krásna kultúra, a zároveň som rád, že sa nevenujú a neprezentujú iba tento štýl,“ skonštatoval B. Turčan.

On, podobne ako jeho kolegyne z poroty – riaditeľka mestského kultúrneho strediska Marta Jurčová, učiteľky tanca Miriam Šupenová či Monika Ondrášiková – privítali pestrú zmes rôznych tanečných štýlov ako príjemné osvieženie. „Videli sme rôzne veci – od spartakiády, rannej rozcvičky, diska, scéniky až po hiphop,“ dodal porotca.

VÝSLEDKY:


1. kategória, A-skupina, 7-11 r.:
1. miesto: Zuzana Šušorová (ZŠ Holubyho, Piešťany
2. miesto: Sofia Sýkorová (ZŠ Brezová, Piešťany)
3. miesto: Dominika a Veronika Bielikové (ZŠ Leopoldov)
Cena poroty: Liana Svetlíková, Lenka Vavrušová a Amélia Orihelová (ZŠ Dubovany), Eva Žáková, Alexandra Bedeová a Pavla Žáková (ZŠ Krakovany)

1. kategória, B-skupina, 7-11 r.:

1. miesto: Mária Müllerová, Tamara Srnáková, Anetta Mária Bartovicová, Ema Mišíková, Darina Ďuračková a Laila Niemayer (ZŠ Mojmírova, Piešťany)
2. miesto: Jakub Čavojský, Juraj Bindics, Gregor Hruška, Šimon Januščák, Marek Gálus a Daniel Tonkovič (ZŠ Dubovany)
3. miesto: Hana Rybanská, Olívia Černáková, Simona Jesenská, Damian Jamrich, Matej Brezula a Alex Mihálik (ZŠ F. E. Scherera, Piešťany)

2. kategória, 12-15 r.:
1. miesto: Alžbeta Mjartanová a Natália Hubináková (ZŠ Holubyho, Piešťany)
2. miesto: Roman Slámka (ZŠ Komenského, Vrbové)
3. miesto: Nora Svitková, Vanesa Kusá a Sára Jobusová (ZŠ Komenského, Vrbové)

Cena poroty: Rebecca Zelenayová, Norika Chnapková, Stanislava Berová a SofiaMiriam Žáková (ZŠ Komenského, Vrbové)



Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 7, ktoré je v predaji od 21. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel