Medzi obrazmi aj slnečná Winterova ulica

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 15. februára 2017, 09:50
  • Autor:am

Obrazy podnecujúce k pozitívnej nálade a nápadité sochy z olivového dreva. I to ohurovalo milovníkov výtvarného umenia v utorok 7. februára v piešťanskej Galérii Fontána. Návštevníci zaplnili výstavné priestory a užívali si slávnostnú 220. vernisáž.

Desiatky obraz z rôznych kútov Slovenska a ďalších krajín nadchli v utorok návštevníkov. Autor ich zaplnil svetlom, a tak sa i v tmavý podvečer galéria rozžiarila. „Slnko vyhľadávam. Mám ho rád. Keď je zamračené, ani ma nebaví maľovať,“ uviedol Jozef Chrena, ktorý do piešťanského výstavného priestoru priniesol niekoľko pestrofarebných obrazov. Podľa jeho slov rád využíva tiene a silné kontrasty. Veľa obrazov vzniklo v Poľsku, autor tam obdivuje skanzeny. Jeho srdcovou záležitosťou je však Vlkolínec. „Je tam typická slovenská architektúra. Chodievam do Vlkolínca maľovať už 20 rokov,“ povedal autor. Učarovala mu aj Banská Štiavnica, no zachytil tiež srdce Piešťan, Winterovu ulicu, ktorú si môžu návštevníci v rámci výstavy prezrieť. „Mám rád aj mestské motívy. Okrem iného som obrazy dodal aj do Starej lekárne na pešej zóne,“ dodal J. Chrena.

Milovníci kultúry v jednej z miestností obdivovali aj z dreva vyrezané sochy. „S drevom pracujem od detstva, keď som si strúhal píšťalky a panáčikov. Vážnejšie som sa tomu začal venovať až neskôr. Láka ma drevo, ktoré má peknú štruktúru, snažím sa ukázať jeho krásu, nielen tvar a nápad. Používam olivové drevo, ktoré si vozím z Chorvátska. Z našich drevín hrušku, orech, drienku a iné,“ povedal Anton Hanzalík. Najobľúbenejšie dielo vybrať nevedel. „Často som robieval ženské torzá, no väčšinou mi drevo ukáže, čo sa z neho dá vytvoriť. Skoro všetky moje diela sú moje deti,“ s úsmevom poznamenal autor. Na záver zhodnotil aj výstavnú sieň. „Tieto priestory poznám, veľmi sa mi páčia, je tu krásne svetlo. Som rád, že tu môžem vystavovať,“ dodal na záver sochár.

Výstavu si môžete v Galérii Fontána pozrieť do 27. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek