Bude v Piešťanoch prvá cirkevná škôlka?

  • Spravodajstvo
  • 8. februára 2017, 12:20
  • Autor:am

Rodičia malých Piešťancov možno budú mať ďalší dôvod na radosť. Cirkevná spojená škola v kúpeľnom meste zažiadala o eurofondy, za ktoré chce pre veriacu komunitu zriadiť cirkevnú materskú školu, a to v priestoroch na Vodárenskej ulici, kde kedysi sídlili prvostupniari základnej školy.

„Materskú školu sme sa rozhodli zriadiť z toho dôvodu, že naša cirkevná škola nemá svoj obvod. Pre nás je vždy veľkou neistotou, koľko detí sa prihlási, zapíše do prvej triedy. Môžeme očakávať, že u rodičov sa presadíme dobrou prácou a šírením takejto informácie po Piešťanoch získame nové deti. Vytvorením cirkevnej materskej školy sa situácia stabilizuje a budeme budúcich žiakov pripravovať a očakávať, že nastúpia do cirkevnej školy,“ predstavil plán Ján Morong, riaditeľ Cirkevnej spojenej školy v Piešťanoch. Predstavuje si i to, že v škôlke sa s deťmi bude pracovať duchovne, personál by mali tvoriť rádové sestry a deti by mali byť vedené v súlade s predstavami veriacich rodičov.

Tí nápad zriadiť cirkevnú škôlku odobrili. „Keď som sem približne pred dvomi rokmi prišiel, navštívili ma s touto myšlienkou rodičia. Bolo to občianske združenie, ktoré s iniciatívou prišlo, ale keď sa zistilo, že to bude vyžadovať isté množstvo financií, komunikácia ustala. Myšlienka sa však nestratila, dokonca som jedno obdobie uvažoval prenajať priestor na komerčné účely a finančné prostriedky z toho odkladať na tento zámer,“ zaspomínal riaditeľ.

Teraz sa objavila výzva ministerstva pôdohospodárstva, kde oprávnenými žiadateľmi o dotácie sú aj zriaďovatelia cirkevných škôl. „Miesta v škôlkach chýbajú a týmto spôsobom by sme chceli pomôcť aj komunite veriacich,“ skonštatoval J. Morong, pričom plánovaná škôlka by mala vytvoriť miesto pre 60 detí.

Budovu na Vodárenskej ulici by chceli kompletne zrekonštruovať. „Verím, že budeme úspešní. Mali by sme získať zrevitalizovanú budovu, potom sa budeme musieť postarať o zariadenie a personálne vybavenie. Azda nebude problém ju potom naplniť žiakmi,“ uviedol riaditeľ. Na realizáciu prestavby je určená lehota 22 mesiacov, z toho osem je na obstarávanie dodávateľa, 12 na samotnú realizáciu a dva mesiace na záverečné účtovanie. Ak teda piešťanská cirkevná škola bude v žiadosti o eurofondy úspešná, v roku 2019 by škôlka mohla byť hotová.

V tejto súvislosti škola požiadala aj o výrub drevín príliš blízko umiestnených pri budove a ďalších stromov, ktoré sú invázne, podľa žiadosti o výrub i jedovaté a do prostredia škôlky nevhodné. Namiesto nich bude v areáli umiestnená nová výsadba.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 5, ktoré je v predaji od 7. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida