Zachraňovali kozu a prasiatka

  • Spravodajstvo
  • 3. februára 2017, 09:12
  • Autor:am

Kurióznu záchrannú akciu majú za sebou pracovníci Útulku Piešťany. Začiatkom minulého týždňa im obyvateľka Ratnoviec nahlásila opusteného capka pri tamojšej reštaurácii. Vydali sa mu preto na pomoc.

Ako prvé sa pracovníci útulku snažili dopátrať, komu capko patrí. „Na výzvy pri hľadaní majiteľa sa nik neohlásil. Zvieratku bolo treba pomôcť, aby netrpelo zimou a hladom, i keď niektorí dobrí ľudia mu jedlo hádzali. S kolegom sme preto boli capka hľadať a aj sme ho našli,“ uviedla riaditeľka útulku Ľubomíra Baleková.

Tým sa však záchranná akcia neskončila. „Pri capkovi sme objavili prekvapenie – prasiatko so štyrmi malými. Chytiť sa nedali, boli veľmi plaché. Na veľkom voľnom území s poľami sme bez odbornej pomoci nemali šancu. Zavolali sme si preto odborníka na odchyt s narkotizačnou zbraňou, veterinára Ľuboša Macháča, ochotného s nami vyraziť a nezištne pomôcť,“ povedala riaditeľka.

Z capka sa napokon vykľula 1,5-ročná koza. Zvierat sa ujali ochotní ľudia z okolia Piešťan a umiestnili ich do dočasnej opatery. „Chceme sa poďakovať predovšetkým doktorovi Macháčovi za úspešný odchyt. Bez neho by sme to nezvládli. Tiež piešťanskej regionálnej veterinárnej správe za asistenciu, všetkým, čo ponúkli pomoc, a tiež kolegom, ktorých malé prasiatka riadne po poli popreháňali. Veľmi sa tešíme, že zvieratkám v núdzi, odkázaným len na ľudí, sa pomohlo. Opäť sa potvrdilo, že kde je vôľa, tam je aj cesta,“ dodala Ľ. Baleková.

V dočasnej starostlivosti budú u uvedených zvierat vykonané zdravotné skúšky a ich identifikácia a po uplynutí doby karantény bude so zvieratami naložené podľa rozhodnutia veterinárnych orgánov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 4, ktoré je v predaji od 31. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard