Letisková spoločnosť má na výplaty už len do konca februára

  • Spravodajstvo
  • 3. februára 2017, 08:17
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Mimoriadne valné zhromaždenie akcionárov spoločnosti Letisko Piešťany, ktoré sa uskutočnilo v priestoroch administratívnej budovy letiska v stredu 25. januára, ako nám potvrdil zástupca Piešťan v tejto akciovke, primátor Miloš Tamajka, nič prevratné neprinieslo. Letisko sa v dlhoch utápa i naďalej a väčšinový akcionár Trnavský samosprávny kraj podľa slov jeho predsedu Tibora Mikuša boj o jeho zachovanie ešte nevzdáva. V súčasnosti sa uskutočňujú rokovania s možnými investormi.

Mimoriadne valné zhromaždenie letiskovej spoločnosti iniciovalo Mesto Piešťany v minulom roku. Predmetom programu tohto rokovania podľa minuloročných vyhlásení vedenia mesta malo byť predloženie konkrétnej požiadavky na obsadenie miest v riadiacich orgánoch spoločnosti nominantmi mesta, ale aj oboznámenie ostatných akcionárov – štátu a Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) – s plánom záchrany letiska. Ten si údajne nechalo kúpeľné mesto vypracovať odborníkmi na leteckú prepravu. Aj za zvolanie mimoriadneho valného zhromaždenia s týmto programom spustili koncom minulého roka piešťanskí aktívni dôchodcovia podpisovú akciu a získali v nej asi šesťtisíc hlasov.

Prvý viceprimátor mesta Michal Hynek o pomoc požiadal i svojho straníckeho šéfa, poslanca národnej rady a predsedu strany Sme Rodina, Borisa Kollára. Vtedy ešte člen užšieho vedenia mesta Tomáš Hudcovič oslovil Jozefa Viskupiča, druhého muža strany OĽaNO. Vedenie mesta totiž verejnosť, ale aj oboch poslancov presviedčalo, že ich plán na záchranu letiska väčšinový akcionár, trnavský vyšší územný celok, nechce akceptovať.

Obaja poslanci národnej rady zároveň iniciovali ešte v novembri minulého roka poslanecký prieskum parlamentného výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Jeho skúmanie hospodárskej činnosti letiskovej spoločnosti okrem populistických vyhlásení nič konkrétne neprinieslo a doposiaľ nie je prieskum ani len formálne ukončený.

Piešťanská verejnosť tak s nádejou na záchranu letiska očakávala, aký bude výsledok minulotýždňového valného zhromaždenia iniciovaného mestom, ale aj aké plány na záchranu letiska zástupca Piešťan M. Tamajka predloží a ktoré osobnosti leteckého priemyslu do jej vedenia navrhne ustanoviť. Nič z toho sa však na zhromaždení neudialo. A spolu s oficiálnym otvorením, prečítaním bodov programu a jeho formálnym ukončením stretnutie akcionárov trvalo dokopy desať minút.

Po jeho skončení sa pred novinárov postavil predseda TTSK T. Mikuš: „O prežitie letiska ako leteckej vstupnej brány do Trnavského kraja bojujeme dennodenne. Finančné prostriedky na jeho bežnú prevádzku a mzdy zamestnancom nám však ostávajú len do februára. TTSK je však v tomto boji osamelý, a tak čakáme, že sa k úsiliu o zachovanie letiska pripoja aj zvyšní akcionári.“

Podľa ďalších informácií, ktoré nám T. Mikuš poskytol, sa uskutočňujú aj rokovania s možnými investormi. Tie však ešte doposiaľ nie sú uzavreté, a tak hodnotiť, či je letisko zachránené, by bolo predčasné.

To, že ozdravný plán letiskovej spoločnosti nebol témou rokovania, potvrdil i Tamajka. „Rokovali sme o tom, že správna rada v máji predloží akcionárom plán, návrh, ako ďalej pokračovať. V prípade, ak sa na nás letisková spoločnosť obráti o pomoc, predložím to na rokovanie zastupiteľstva. Takúto právomoc ja nemám. O tom musia rozhodnúť poslanci mestského zastupiteľstva,“ povedal novinárom primátor.

Paradoxom tak zostáva, že v prípade letiskovej spoločnosti sa Tamajka potrebuje obrátiť na poslancov, a teda jasne deklaruje, že je ochotný riadiť sa ich rozhodnutím, no v prípade koncoročných čistiek vo vedení mestskej eseročky bytový podnik ich urobil bez toho, aby zastupiteľstvo o tom čo i len oboznámil.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 4, ktoré je v predaji od 31. januára.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard