Z postu riaditeľa NÚRCH-u odchádza medzinárodne uznávaný odborník

  • Spravodajstvo
  • 30. januára 2017, 20:41
  • Autor:vd/SITA

Štyri organizácie v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva vymenili riaditeľov, jedným z nich je i šéf Národného ústavu reumatologických chorôb (NÚRCH) v Piešťanoch. Profesora Jozefa Rovenského dočasne nahradí Michal Fajin.

Prezident republiky udelil J. Rovenskému v roku 2014 vysoké štátne vyznamenanie – Rad Ľudovíta Štúra II. triedy – za mimoriadne zásluhy v oblasti zdravotníctva, školstva, vedy a výskumu a za šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí. Ako vtedy vnímal J. Rovenský toto ocenenie?

„Prišlo to neočakávane. Bol som prekvapený a mal som veľkú radosť! Vnímal som ho ako krásny vianočný aj novoročný dar nielen pre mňa, ale i celý tím ľudí, s ktorými som pracoval a pracujem od začiatku môjho nástupu do NÚRCH-u. Som im preto veľmi vďačný, že mi účinne pomáhali na tejto ceste, a preto Rad Ľudovíta Štúra patrí aj mojim spolupracovníkom,“ povedal J. Rovenský.

V poslednom z rozhovorov pre Piešťanský týždeň okrem iného vyzdvihol profesionalitu lekárov, ktorí v NÚRCH-u pôsobia, a pripomenul, že ak by on sám niektorým z ochorení trpel, svojim ľuďom dôveruje natoľko, že by ostal v rukách piešťanských odborníkov. Tiež uviedol, že: „za veľký pokrok považuje biologickú liečbu, ktorej sa v našom ústave venujeme, a taktiež tvorbu registrov vybraných reumatických chorôb.“

Prof. MUDr. Jozef Rovenský, DrSc., FRCP – lekár, reumatológ – sa narodil 31. mája 1943 v Humennom. V roku 1966 absolvoval Lekársku fakultu Masarykovej univerzity v Brne a po jej skončení začal pracovať na internom oddelení nemocnice v Banskej Bystrici. V roku 1969 prešiel do Výskumného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch. Od začiatku sa špecializoval na riešenie imunologických aspektov reumatických chorôb, predovšetkým na systémové choroby spojiva. Postupne získal špecializáciu vo vnútornom lekárstve, v reumatológii a imunológii. V 70. rokoch 20. storočia absolvoval študijný pobyt na Reumatologickej klinike Manchester University Hospital vo Veľkej Británii. Od roku 1990 úspešne viedol NÚRCH v Piešťanoch. V roku 1995 ho vymenovali za profesora. Od roku 2005 je členom britskej odbornej inštitúcie Royal College of Physicians. Je členom Prezídia Slovenskej lekárskej spoločnosti, prezidentom Slovenskej reumatologickej spoločnosti a čestným členom viacerých zahraničných reumatologických spoločností. Prezident SR udelil J. Rovenskému Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy v oblasti zdravotníctva, školstva, vedy a výskumu a za šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí. V roku 2013 mu primátor Piešťan, Remo Cicutto, udelil titul Čestný občan mesta.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 4, ktoré je v predaji od 31. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina