Váh pokryli ľadové kryhy ako pred siedmimi rokmi

  • Spravodajstvo
  • 30. januára 2017, 20:37
  • Autor:vd

Počas tuhých mrazov zamrzli rieky aj potoky. Na viacerých, ktoré spravuje piešťanský závod Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), sa nakopili ľady, niektoré toky sa vyliali z koryta. Vrásky na čele urobila obyvateľom i starostom riečka Bocianka či Znievsky potok. Aj Piešťanci sa chodili pozerať na fotogenický Váh, plný zamrznutých ľadových krýh.

Niektorí si ho fotili, iní sa na Sĺňave korčuľovali, ďalší mali obavy z ľadovej povodne. Našťastie, nič také sa nestalo. Vo štvrtok 26. januára došlo k miernemu otepleniu a kryhy sa postupne začali topiť. Uskutočnilo sa to bez ďalekosiahlych následkov.

„Pracovníci nášho podniku pravidelne monitorujú vodné toky. Vzhľadom na pretrvávajúce extrémne nízke teploty môžeme pozorovať vznik rôznych ľadových úkazov, najčastejšie zamŕzanie tokov. Naši pracovníci robia maximum, aby minimalizovali riziko vzniku škôd,“ uviedol hovorca SVP Pavel Machava.

Zaujímalo nás, či vodohospodári takýto jav zaznamenali v Piešťanoch i v minulosti. „Podobné chladné počasie a masívne zamŕzanie vodných tokov bolo v roku 2010,“ povedal hovorca. Ak by minulý týždeň nedošlo k otepleniu a monitoring by vyhodnotil situáciu ako kritickú, mali pracovníci SVP nachystané riešenie. „V prípade potreby budeme rozrúšať ľad. Tým umožníme voľný prietok vody v koryte,“ dodal P. Machava.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 4, ktoré je v predaji od 31. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina