Nie je fešák, ale variť vie!
V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom, ktorý parafrázujeme v titulku – Fešák nie som, ale variť viem! V úvode sa „vyhráža“, že keď jedného dňa skončí v politike, stane sa kuchárskym experimentátorom a ponúka čitateľom dvanásť menu, každé pozostáva z predjedla, prvého chodu, hlavného jedla a dezertu. S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.
Mini pizze
Samozrejme, že môžete spraviť aj veľkú pizzu a tú pokrájať na trojuholníky, ale efektnejšie sú malé pizze a každá z nich s iným obložením. V každom prípade spravte najprv cesto, pri množstvách buďte veľmi presní.
V 340 mililitroch vody rozpustite polovicu čerstvého droždia (21 gramov) a pridajte 600 gramov múky (odporúčam a recept je odskúšaný na múku Farina 00; ak ju nemáte, použite inú hladkú múku), 15 gramov olivového oleja a 12 gramov soli. Všetko spolu miešajte, najlepšie v kuchynskom robote a 12 minút. Múka musí vodu riadne nasať a až potom začína byť cesto hebké. Cesto hermeticky uzavrite (napríklad ho dajte do misy, zakryte potravinovou fóliou a utesnite gumičkou) a odložte na 45 minút do tepla (nie nad 35 °C, lebo zabijete droždie). Objem cesta sa približne zdvojnásobí.
Rúru rozohrejte na maximum. Ak vaša rúra nezvláda aspoň 250 stupňov, pizzu nerobte. V každom prípade použite teplomer, lebo rúry klamú.
Teraz pripravte omáčku. Na olivovom oleji dozlatista opečte cibuľu a cesnak (pozor, cesnak pridajte trochu neskôr, lebo sa skôr spečie), pridajte paradajky stiahnuté zo šupky (narežte zospodu kríž, hoďte ich na minútu do vriacej vody; majster Pospíšil vraví, že čím kratšie, tým bude tenšia šupka, a teda menší odpad) a pokrájané na kúsky. Varte 15 minút, aby sa voda sčasti odparila, pridajte trochu oregana (odporúčam sušené, drvené), soli a korenia. Nechajte vychladnúť.
Cesto vyvaľkajte a vykrojte z neho krúžky s priemerom 8 až 10 cm. Ak robíte veľké pizze, rozdeľte cesto na 4 časti, spravte z nich guľky a nechajte ich ešte 20 minút kysnúť, aby zväčšili svoj objem. Aby vám guľky neobschli, prikryte ich vlhkou utierkou (vopred ju namočte do horúcej vody a vyžmýkajte). Týchto 20 minút by bolo dobré investovať do cesta aj v prípade, že robíte mini pizze. Jednoducho nechajte vykrojené krúžky podkysnúť a až potom na ne rozotrite paradajkovú omáčku. Na ňu nasypte strúhaný syr (nie až navrch, to robia amatéri) a až potom dajte oblohu – šunku, klobásu, šampiňóny, olivy… všetky zvyšky, ktoré v chladničke nájdete. Veď nakoniec presne tak vznikla pravá talianska pizza.
Pizze dajte piecť do rozpálenej rúry na 5 až 7 minút – podľa teploty a hrúbky cesta. Preto určite prvú várku strážte. Pizzu môžete dať na plech, ale frajeri majú pizza kameň (len nech vám nenapadne pred použitím ho namáčať :)), v tom prípade potrebujete ešte aj lopatu.
Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 3, ktoré je v predaji od 24. januára.