Cyklochodník pri Priori: Cvičebným prvkom sa radšej vyhnite

  • Spravodajstvo
  • 26. januára 2017, 09:24
  • Autor:am

Výstavbu cyklochodníka spájajúceho Ulicu A. Hlinku a Teplickú ulicu v Piešťanoch už od prvého momentu sprevádzajú problémy. Mesto najprv prevzalo cyklochodník, ktorého podoba nesedela s projektovou dokumentáciou, potom Služby mesta Piešťany odmietli prevziať sfušovaný trávnik. Teraz sa zasa vlečie problém s mobiliárom.

Cyklochodník v dĺžke 322 metrov stál mestskú kasu 93-tisíc eur. Napriek tomu, že firma nedodržala projektovú dokumentáciu, mesto stavbu prevzalo. V tom čase neprekážali ani príliš zalomené oblúky vytvárajúce pocit nepohodlia pre cyklistov, ani lampy lemujúce chodník, ktoré boli hlboko utopené pod úrovňou chodníka.

Neskôr firma vysadila trávnik, ktorý Služby mesta Piešťany, ako správca verejnej zelene, mestu neodporučili prevziať. Išlo najmä o to, že výsev aplikovali mimo najvhodnejšieho obdobia do nedostatočne upravenej pôdy plnej kameňov, ktoré by pri bežnej starostlivosti poškodzovali mestské kosačky.

Veľkým finále cyklochodníka sa mala stať výsadba stromov a kríkov a osadenie mobiliára. V letných mesiacoch radnica informovala, že v tejto lokalite pribudli odpadkové koše, stojany na bicykle, ale aj lavičky, piknikový stôl a fitness prvky za 20-tisíc eur.

Na certifikovaných cvičebných prvkoch sa malo dať precvičiť celé telo, pod fitness prvkami zasa nemali chýbať dopadové plochy. Dnes je však situácia taká, že manipulácia s workoutovými prvkami je na vlastné riziko. „Dielo sme od dodávateľa neprevzali najmä z troch dôvodov – lavičky sú osadené nakrivo, nepraktické je umiestnenie stojana na bicykel, keď v ňom odložený bicykel zasahuje do chodníka. Tretím dôvodom je nedostatočná betonáž pri osadení prvkov. Pre poslednú chybu sa prvky hýbu,“ uviedla hovorkyňa piešťanskej radnice Eva Bereczová.

Mesto preto firmu žiadalo, aby problémy s mobiliárom dala do poriadku, problém vraj vznikol pre verejné obstarávanie. „Dodávateľovi sme už adresovali niekoľko desiatok výziev na odstránenie nedostatkov. Bohužiaľ, aj toto je výsledkom vysúťaženia neznámych firiem prostredníctvom elektronického kontrakčného systému. Dodávateľ vie, že za dielo mu nezaplatíme, ak neodstráni všetky chyby a nedorobky. Naposledy prisľúbil nápravu ku koncu kalendárneho roka,“ povedala Piešťanskému týždňu hovorkyňa.

Ak sa predsa rozhodnete „precvičiť celé telo“ a, nedajbože, ublížite si pre nedostatočné zabezpečenie prvkov, náhradu škody si budete musieť žiadať od firmy, ktorá fušerinu zhotovila.

Zaujímalo nás však, prečo stavba nie je riadne zabezpečená, keďže nie každý okoloidúci vie, že nie je dokončená. „My sme dielo neprevzali, za stavbu nesie zodpovednosť stavebník, takisto aj za všetky škody. Napriek tomu sme prvky niekoľkokrát iniciatívne ‚opáskovali‘, zabezpečili, avšak to vydržalo maximálne deň-dva,“ dodala E. Bereczová.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 3, ktoré je v predaji od 24. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika