Viac miest pre škôlkarov už od septembra

  • Spravodajstvo
  • 25. januára 2017, 08:21
  • Autor:am

O umiestnenie detí v materských školách je každoročne veľký záujem. Ani piešťanské škôlky nemajú dostatočné kapacity a rodičom neostáva nič iné, len zapriahnuť do starostlivosti rodinných príslušníkov, opatrovateľky či zaplatiť súkromné zariadenie. Od septembra by sa však počet voľných miest v škôlkach mal zvýšiť. Nové elokované pracovisko Materskej školy Staničná v súčasnosti vyrastá v objekte Základnej školy na Holubyho ulici.

Podľa radnice sa Mesto Piešťany v roku 2015 zapojilo do výzvy ministerstva školstva a podalo žiadosť o poskytnutie dotácie na rozšírenie a udržanie kapacít materských škôl formou prístavby, výstavby a rekonštrukcie priestorov. Pôvodným cieľom bolo rozšírenie kapacít budovy nadstavbou nad elokované pracovisko na Ulici A. Dubčeka ako súčasti Materskej školy na Ružovej ulici.

„I keď Mesto Piešťany bolo v rámci zverejnenej výzvy úspešné, poskytnutá dotácia z ministerstva školstva vo výške 55-tisíc eur bola veľmi nízka na zrealizovanie zámeru rozšírenia kapacít nadstavbou budovy materskej školy. Mesto preto požiadalo ministerstvo o možnosť využitia poskytnutej dotácie na zrekonštruovanie voľných priestorov základnej školy pre účely škôlky,“ uviedla Eva Bereczová, hovorkyňa mesta Piešťany.

Ministerstvo radnici túto zmenu odsúhlasilo, a tak má v jednej z budov Základnej školy Holubyho vzniknúť elokované pracovisko Materskej školy Staničná. „Vytvorí sa tak priestor pre umiestnenie asi 40 detí a, samozrejme, s tým súvisí aj vytvorenie nových pracovných miest pre pedagogických i prevádzkových zamestnancov,“ povedala hovorkyňa. Počet nevybavených žiadostí o umiestnenie detí do škôlok je pritom za posledné tri roky približne 50.

Zaujímalo nás, či budova školy v budúcnosti nebude chýbať pre narastajúci počet školákov. „Spracované prognózy vývoja počtu žiakov v základných školách na území mesta Piešťany i v rámci celého územia Slovenska jednoznačne potvrdzujú, že nedôjde k situácii, že by bol nedostatok miest v našich základných školách,“ skonštatovala E. Bereczová. Či mesto neuvažuje na predškolské zariadenie zrekonštruovať napríklad voľnú budovu bývalej ôsmej základnej školy, sme sa nedozvedeli.

V súčasnosti sa už v jednej z budov na Holubyho ulici uskutočňujú rekonštrukčné práce, no prispôsobiť treba i areál školy, ktorý je v prvom rade určený pre školákov. Elokované pracovisko by malo začať svoju činnosť od 1. septembra.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 3, ktoré je v predaji od 24. januára.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard