Útulkáči prežívajú mrazivú zimu s dekami a kabátikmi

  • Spravodajstvo
  • 20. januára 2017, 09:41
  • Autor:am

Teploty ovzdušia tento rok klesli hlboko pod bod mrazu a azda každý sa počas chladných dní tešil na teplo domova. Nie všetci však majú možnosť ohriať sa pri „krbe“. Svoj domov nemá ani viac než sedem desiatok psov v Útulku Piešťany, pracovníci im ho nahrádzajú i zvýšenou starostlivosťou.

„Psíky zatiaľ kruté zimy zvládajú, majú koberce a deky v zateplených búdach i oblečenie. Menší krátkosrstí a starší sú všetci v predných vykurovaných bunkách,“ prezradila riaditeľka útulku Ľubomíra Baleková, pričom dodala, že štyri chlpáče sa im podarilo umiestniť do dočasnej opatery.

Zimu netreba podceňovať, nutná je zvýšená starostlivosť. „Treba sledovať prísun vody, lebo hneď zamŕza. Každé dve hodiny dopĺňame teplú vodu, psy majú aj teplú stravu, varíme im cestoviny a ryžu, a dávame granuly s vyšším obsahom tuku. Vychádzky sú obmedzené na minimum, pretože dlhý pobyt v mrazivom počasí by im mohol uškodiť,“ povedala riaditeľka.

Nemajú to preto ľahké ani zriadenci. „Byť denne osem hodín na mraze dá zabrať. Vodovodné potrubie bolo zamrznuté vyše týždňa, voda sa nosí ručne a opakovane v pravidelných intervaloch v krhlách do všetkých areálov. Chcem sa im veľmi pekne poďakovať, že napriek neúprosným podmienkam a už aj menším omrzlinám na rukách stále pracujú s plným nasadením, aby pomohli zvieratkám prekonať zimu,“ zamyslela sa Ľ. Baleková.

Svojim chlpáčom by v tuhých mrazoch mali pomôcť aj majitelia.

Keďže venčenie v tomto období psom skutočne nepomôže, zaujímalo nás, ako by mohli obyvatelia pomôcť zvieratám prekonať zimu. Podľa riaditeľky sú neustále potrebné teplé deky a koberce, pretože ich spotreba je aktuálne väčšia.

Okrem svojich zverencov myslí riaditeľka aj na tie chlpáče, ktoré svojich pánov majú. „Apelujeme na majiteľov psíkov, aby najmä zvieratám žijúcim celoročne vonku, a, žiaľ, aj na reťaziach pomohli prekonať tuhé mrazy zateplením prístrešku. Aby búdy vystlali dekami, slamou, no najideálnejšie, aby ich nechali prenocovať v pivniciach, garážach a dávali im dostatok jedla,“ prízvukovala riaditeľka. Ak sa vraj staráte o pouličné mačky, najmä v mestách, vyrobiť by ste im mali malé búdky, napríklad zo škatule a polystyrénu. Netreba tiež zabúdať ani na vtáky.

„Zvieratká sa k vám nepýtali, nevedia si vypýtať váš súcit, tak za nich prosíme my! Ak viete o nejakom zvierati vo vašom okolí, ktoré trpí v zlých podmienkach vonku na mraze, upozornite majiteľov, nahláste nám to a snažte sa ich presvedčiť, aby im aspoň tých pár dní v roku pomohli. Bytovým psíkom obmedzte pobyt vonku na minimum. Aj zvieratá môžu mať omrzliny, zápal pľúc, môžu sa podchladiť, zamrznúť. Zviera nie je vec, cíti chlad ako človek. Tak buďme ľudskí a pomôžme zvieratkám, ktoré sa nevedia mrazom brániť. Sú teraz úplne odkázané na nás ľudí,“ dodala na záver Ľ. Baleková.

Uzimených psov priviazaných na reťazi môžete nahlásiť aj v útulku.

Minulý týždeň sa starali v piešťanskom útulku o takmer 80 psov, ich počet sa však každý deň mení. Počas sviatkov a silvestrovských osláv sa zatúlalo osem „utekáčov“, no väčšina z nich bola čipovaná, a tak sa majiteľov buď podarilo vypátrať, alebo sa ohlásili sami. Väčší prísun psov však bol pred sviatkami. V útulku za posledné roky neevidujú takzvané vianočné darčeky, obyvateľov Piešťan vraj treba v tomto smere pochváliť.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 2, ktoré je v predaji od 17. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard