Piešťanská nemocnica sa utápa v dlhoch

  • Spravodajstvo
  • 19. januára 2017, 08:29
  • Autor:am

Slovenské nemocnice sa už roky topia v dlhoch, medzi neplatičov je zaradená i Nemocnica Alexandra Wintera v Piešťanoch. Doposiaľ jej dlh narástol na odvodoch na sumu viac ako 1,2 milióna eur, no pri nasledujúcom zúčtovaní Sociálnej poisťovne by sa vraj čísla meniť nemali. Nemocnica dlhuje i mestu za vývoz komunálneho odpadu, ale i na dani z nehnuteľnosti.

V roku 2015 sa dlh piešťanskej nemocnice voči Sociálnej poisťovni vyšplhal na sumu 1 205 471,48 eur. Keďže sa skončil ďalší rok, zaujímalo nás, ako na tom bude Nemocnica A. Wintera v ďalšom zúčtovaní. „Od januára 2016 sa záväzok po lehote splatnosti voči Sociálnej poisťovni nemení. Od uvedeného dátumu uhrádzame bežné odvody do poisťovne v termíne,“ uviedla Mária Baďurová, asistentka riaditeľa nemocnice Štefana Kóňu.

Či sa podarí nárast podlžností nielen zastaviť, ale naopak čiastku postupne znižovať, je zatiaľ otázne. „Zlepšenie tejto situácie závisí od viacerých faktorov. Predpokladom je kladný hospodársky výsledok v nasledujúcich rokoch. V súčasnosti nepoznáme podmienky platieb výkonov zo strany zdravotných poisťovni na rok 2017,“ informovala M. Baďurová.

No a keďže sa dlh zatiaľ neznižuje, chceli sme zistiť, či viac než miliónová čiastka v mínuse nie je pre nemocnicu likvidačná. V tomto prípade sme sa však dočkali len diplomatickej odpovede, z ktorej nie je jasné, či sa pacienti majú začať o existenciu okresného zdravotníckeho zariadenia obávať. „Pre nemocnicu je to záväzok, ktorý musíme riešiť,“ uviedla M. Baďurová.

Čo je však isté, nemocničné záväzky sa nijako nedotýkajú lekárov či sestier. „Dlh voči Sociálnej poisťovni neovplyvňuje zamestnancov nemocnice ani ich vzťah k poisťovni,“ dodala na záver asistentka.

Nemocnica sa zadlžuje i neplatením dani z nehnuteľnosti a neuhrádzaním platieb za vývoz komunálneho odpadu voči mestu. Suma tohto dlhu predstavuje hodnotu viac ako 130-tisíc eur a každým rokom narastá.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 2, ktoré je v predaji od 17. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián