„Zážitkové“ parkovanie pri piešťanskom futbalovom štadióne

  • Spravodajstvo
  • 11. januára 2017, 13:16
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Chcete si v Piešťanoch vyskúšať „zážitkové“ parkovanie? Jednoduché! Stačí sa vybrať na parkovisko pri futbalovom štadióne. Ak by ste sa chceli riadiť podľa lesa dopravných značiek, ktorý tam je, úsmev vám to celkom určite nevyčarí, ale zážitok to bude výrazný. Množstvo osadených značiek a namaľovaných čiar toto parkovisko premenilo skôr do podoby improvizovaného detského dopravného ihriska ako „dospeláckeho“ parkoviska.

Parkovisko pri futbalovom štadióne odvtedy, čo je otvorená basketbalová hala, býva často miestom na odstavenie štvorkolesových „tátošov“ i pre zahraničných návštevníkov kúpeľného mesta, ktorí k nám zavítajú za športom. Nebolo to inak ani pri medzinárodnom stretnutí slovenskej basketbalovej reprezentácie v piešťanskej športovej hale.

A práve títo návštevníci nás na parkovisko preplnené dopravným značením upozornili. Kým my domáci v tejto časti mesta jazdíme či parkujeme tak trochu intuitívne, toho, kto sem príde prvýkrát a chce sa značiek pridŕžať, čaká ho poriadny rébus. Na parkovisku, ktoré má rozmery zhruba 50×150 metrov, môžete narátať až osemnásť zvislých dopravných značiek rôznych pokynov, príkazov a zákazov a k tomu náležitý počet namaľovaných čiar.

Tie nariaďujú všetko možné, od prikázaného smeru až po jednosmerku, či spôsob, ako parkovať. Tieto značky sa však neviažu ku konkrétnym cestám ohraničeným napríklad obrubníkmi, ale len k cestičkám vyznačeným bielymi čiarami priamo na povrch asfaltu, čo v tomto prípade skôr pripomína provizórne detské dopravné ihrisko. Na poznámku zahraničného návštevníka ako rozoznať, k čomu sa tie značky viažu, ak napadne čo i len jemná vrstva snehu, sa ani nedalo zareagovať.

A tak sme sa pýtali na radnici, aký má zmysel takéto dopravné značenie a koľko finančných prostriedkov stálo. „Vodorovné a zvislé dopravné značenie na parkovisku pri futbalovom štadióne bolo zrealizované z dôvodu zvýšenia kapacity parkovacích miest na danej ploche,“ informovala nás hovorkyňa mestského úradu Eva Bereczová. Koľko to však stálo, ostalo bez odpovede.

Nám sa však podarilo zistiť, že jedna dopravná značka s osadením stojí od osemdesiat do sto eur. A keďže my sme napočítali osemnásť zvislých značiek, tak vyznačiť toto improvizované „detské“ dopravné ihrisko radnicu vyšlo okolo 1700 eur. A tak keď kúpeľné mesto nedisponuje zážitkovým bazénom za pomerne malé náklady, aspoň zabezpečilo „zážitkové“ parkovanie zahraničným návštevníkom športových podujatí v basketbalovej hale pri futbalovom štadióne.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 1, ktoré je v predaji od 10. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea