Babač chce v roku 2017 získať titul svetového šampióna

  • Veslovanie / Šport
  • 28. decembra 2016, 08:14
  • Autor:T. Horký

Piešťanský veslár Lukáš Babač pred koncom roka 2016 absolvoval preteky v Taliansku a Írsku a je v plnej príprave na nadchádzajúcu sezónu. Tento rok bol pre slovenského reprezentanta veľmi úspešný – vybojoval si titul majstra Európy a na svetovom šampionáte získal bronz. V ďalšej sezóne by však rád zabojoval o zlatú medailu z majstrovstiev sveta, ktorá mu chýba do zbierky.

► V závere roka ste stihli absolvovať ešte dvoje pretekov. Prvé s názvom Silverskiff boli v talianskom Turíne, kde ste z celkového počtu takmer 700 pretekárov skončili na 20. mieste. Môžete nám o tejto regate povedať viac?

Sezónu som ukončil po majstrovstvách sveta a veľkú pauzu som si ani nedával. Začal som pomaly s tréningom, ale jazdil som viac na bicykli a menej na vode. Dva týždne som na vode nebol vôbec. S výrobcom lode, na ktorej jazdím, sa mi podarilo vybaviť, že mi vymení môj model za úplne nový, a tak som v Taliansku mohol testovať. Boli to zaujímavé preteky na 12 kilometrov, moje prvé na takú dlhú vzdialenosť, a navyše boli aj s otočkou. Dúfal som, že dopadnem trošku lepšie, ale nakoniec z toho bolo dvadsiate miesto.

► V Írsku to bola regata Dirty Dozen Challenge, ktorú sa vám podarilo vyhrať. Tu už bola forma zrejme lepšia?

Bol som pozvaný do Írska na dištančné preteky na šesť kilometrov, tiež s otočkou. Mal som dlhší čas, aby som sa zžil s loďou a bol som na to lepšie pripravený. Rieka bola dosť podobná Váhu a preteky mi vyšli lepšie, keďže sa mi podarilo vyhrať.

► Spomínaná nová loď, ktorú ste testovali, vám zostáva a budete v nej jazdiť v nadchádzajúcej sezóne?

Loď mi zostala, jazdím už na nej aj tu. Porobil som menšie úpravy, aby som sa v nej cítil dobre, a bude to moja loď pre nastávajúcu sezónu.

► Ako ste už hovorili, príprava na novú sezónu vám začala prakticky hneď po skončení tej uplynulej. V akej tréningovej fáze sa práve nachádzate a s akými vyhliadkami do nej pôjdete?

Príprava sa už začala prakticky hneď, ako som sa vrátil zo svetového šampionátu. Zobral som to ale viac ako aktívny oddych a veľa som bicykloval. Teraz sme už začali aj so silovou prípravou v posilňovni a pokiaľ sa dá, chodím na vodu. Ťažšie tréningy jazdím na trenažéri, kde ma budú čakať aj niektoré preteky. Zatiaľ sme sa s trénerom nerozprávali o plánoch na budúcu sezónu. Uvažoval som, že by som šiel skúsiť štartovať medzi ťažkými váhami na majstrovstvá Európy do českých Račíc. Vrchol sezóny budú majstrovstvá sveta na Floride, kde by som chcel bojovať o zlato. Nechcem sa už uspokojovať len s medailou. Je potenciál, aby sa mi to podarilo.

► Pomaly sa blíži koniec roka, aký bol ten váš?

Keďže som si nič nezlomil, tak lepší ako predtým. Som celkom spokojný, okrem kvalifikácie na olympijské hry mi vyšlo všetko. Možno by mi účasť na olympiáde pomohla aj materiálne a získal by som väčšiu podporu od štátu, ktorú potrebujem na pokrytie sezóny. Vyšiel mi Svetový pohár, vyhral som majstrovstvá Európy a podarilo sa mi získať aj druhú medailu v kariére na majstrovstvách sveta.

Ako plánujete tráviť vianočné sviatky? Užijete si aj vy všetky neresti s týmto obdobím spojené alebo sa venujete trénovaniu aj počas najkrajšieho obdobia v roku?

Vianoce budem, samozrejme, tráviť s rodinou a priateľkou, no hlavne športovo. U mňa cez sviatky nebýva žiadne extra voľno, že by som netrénoval. Tréningový plán mám nastavený, či sú Vianoce, alebo bežný deň. Dosť si na tom zakladám, aby som si splnil plán na sto percent. Jediné, čo som rozmýšľal, že by som si v prípade dobrého počasia vyšiel na vodu odťahať si väčšiu vzdialenosť, aby som sa mohol lepšie najesť.

► Prezradíte, čo je v zimných mesiacoch, keď teplota klesá pod nulu, pre vás dobré počasie, že môžete ísť na vodu?

Do mínus desať sa to dá zniesť, ale musí byť bezvetrie. Keď fúka v takej zime, je to nepríjemné.

Dočítate sa v dvojčísle Piešťanského týždňa, ktoré je v predaji od 20. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava