Jaternice z krakovianskeho Starého šenku zavoňali až na Prašník

  • Spravodajstvo
  • 8. decembra 2016, 09:11
  • Autor:vd

Dvor Starého šenku v Krakovanoch sa v sobotu 3. decembra zmenil na gazdovský. Už na ulici ľuďom z dediny i širokého okolia zavoňala zabíjačka. Domáce jaterničky vraj bolo cítiť až na Prašník. Prilákali i farmára Martina Bagara. Do Krakovian zišiel dolu z farmy Etelka, vyparádený v ovčom kožuchu a klobúčiku. Len čo ho gazdinky zazreli, už sa s ním chceli fotiť.

Majstri mäsiari nevedeli, kam skôr skočiť. Korytá plné jaterníc i klobások, na kovových hrazdách viseli polovičky svíň, smažili sa oškvarky, varila sa kaša a zabíjačková kapustnica. S čerstvým chlebom chutila ako od mamy. „Ja určite začnem dnešné zabíjačkové hody kašou, tú mám asi najradšej, potom si do úst vhodím zopár teplých oškvarkov,“ tešil sa M. Bagar.

Aj tentoraz prišiel obľúbený televízny farmár do Krakovian v úlohe moderátora. A tak sa jeho vstupy striedali s muzikou a spevom inštrumentalistu Káju, ktorý Krakovancom spieval na lepšiu náladu. Muži i ženy stáli v dlhých „šórach“ na domáce produkty.

V Krakovanoch, podobne ako v iných obciach na Slovensku, sa už nechová toľko ošípaných ako kedysi, ale chuť na pravú domácu zabíjačku nezmizla. A tak desiatky rodín v ten deň obedovali i večerali jedlá našich predkov – dobre okorenené, osolené, mastné, odborníkmi považované za nezdravé a ľuďmi také milované. Šenkárka čapovala pivo, kto chcel, tomu v Starom šenku uvarili chutné vínko. Ľudia si posadali, podebatili, popočúvali novinky a potom sa v dobrej nálade a s plnými bruchami pobrali do svojich domovov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 49, ktoré je v predaji od 6. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Od januára platí na Slovensku nová daň zo sladených nápojov s cieľom zvýšenia príjmov štátu a nepriamo aj podpory verejného…
  • 24.08.2025, 00:01
  • Spravodajstvo
utorok, 26. augusta 2025
Meniny má Ľudovít, zajtra Samuel