Za krach letiska zodpovedá aj radnica!

  • Spravodajstvo
  • 21. novembra 2016, 15:21
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Bude či nebude letisko v kúpeľných Piešťanoch? Otázka, ktorá v súčasnom období vyvoláva až hysterické reakcie zúčastnených. A tak si v najbližších riadkoch rozoberieme niektoré deje, ktoré na svetlo sveta postupne vyplavujú búrlivé udalosti, čo sa okolo tejto piešťanskej dominanty v súčasnosti odohrávajú. A údajná snaha zo strany vedenia mesta úprimne o letisko bojovať sa pomaly rozplýva v množstve na povrch vyplavenej špiny.

Ale skúsme si na začiatok udalosti okolo letiskovej spoločnosti zhrnúť. „Prúser“ okolo nej sa kumuluje už celé roky. Takmer okamžite to aj pred dvomi rokmi pochopil vtedy novozvolený primátor Miloš Tamajka, čo verejne priznal na poslednom mestskom zastupiteľstve: „Priznávam, je pravda, že mi ponúkli funkciu predsedu dozornej rady v letiskovej spoločnosti. Lenže letisko je doslovne v ‚sračkách‘ a dnes by nebolo, že mesto za to zodpovedá, ale rovno by poukazovali na to, že za to môže Tamajka.“

Z tohto vyhlásenia piešťanského primátora je evidentne jasné, že o všetkom od začiatku svojho nástupu do funkcie vedel. A jediné, čo ho naozaj dva roky zaujímalo bolo, aby nebodaj s jeho menom zánik letiska verejnosť nespájala. Čiže bohapustý alibizmus. V skutočnosti celú dobu reálny stav letiskovej spoločnosti pred verejnosťou, ale aj poslancami zatajoval.

Odmeny sú nemorálne


Pred pár týždňami však spustil medializovanie letiska predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš oznamom o zvolaní valného zhromaždenia s jediným bodom programu – prerokovanie likvidácie letiska. Zrazu sa okolo tejto informácie o skutočnom stave letiskovej spoločnosti spustili doslova hysterické reakcie a Mesto Piešťany sa začalo prudko ohradzovať a brániť.

Jeden z argumentov najťažšieho kalibru piešťanskej radnice voči väčšinovému akcionárovi sú odmeny členom riadiacich orgánov letiskovej spoločnosti. Tie súčasné, ale hlavne tie z minulosti. S tým sa nedá nič iné, len súhlasiť a je minimálne nemorálne vyplácať odmenu členom v riadiacich orgánoch, keď sa spoločnosť rúti ku dnu rýchlosťou nadzvukového tryskáča. To sú však skutky v prevažnej miere z minulosti, keď prvé husle v letiskovej akciovke hral štát a zvrátiť sa nedajú. Najmä v prípade, ak si dvaja niekdajší nominanti štátu v riadiacich orgánoch svoje podlžnosti uplatnili na súde a ten už aj rozhodol v ich prospech, i keď zatiaľ neprávoplatným rozsudkom. Súčasné odmeny možno sú ešte riešiteľné, no jedine rokovaním za jedným stolom, nie populistickým pokrikovaním.

Ďalší „zdrvujúci“ výstrel zo strany vedenia radnice sú pôžičky letiskovej spoločnosti u advokátskych kancelárií a osôb spojených s riadiacimi orgánmi spoločnosti. A to konkrétne Petrovi Sopkovi, kancelárii JUDr. Sopko & JUDr. Floriš & JUDr. Spál. Člen predstavenstva letiskovej spoločnosti Juraj Štaffa však tieto pôžičky zdôvodňuje tvrdením, že letisku už nechce požičať žiadna banka.

Populistické slogany letisko nezachránia


Argument, ktorému kto chce, môže veriť a kto nechce, veriť nemusí. Fakt je však ten, že pohľadávky týchto nebankových veriteľov by prípadný likvidátor letiska mohol vnímať ako pohľadávky spriaznené s akcionárom. To v konečnom dôsledku poukazuje na fakt, že práve títo veritelia, ak chcú ešte niekedy svoje peniaze uvidieť, majú na zachovaní letiskovej spoločnosti ten najväčší záujem. A to je už skutočnosť, ktorá sa dá len ťažko prehliadnuť a zo zoznamu potenciálnych skrytých „privatizérov“ letiskových pozemkov túto skupinku veriteľov to podľa všetkého vylučuje.

Ale je tu okrem Prima banky ešte jeden veriteľ, a tým je samotné Mesto Piešťany. To so svojou takmer šesťstotisícovou pohľadávkou za daň z nehnuteľnosti, ktorú letisková spoločnosť pre insolventnosť roky neplatí a ďalším stotisícovým penále, ktoré letisku radnica len pred niekoľkými týždňami vyrubila, zásadným spôsobom zmenilo pomer medzi veriteľmi. Mesto sa tak vďaka vyrubeniu penále letisku, nad ktorým už i bez toho zvoní umieračik, stalo medzi nimi lídrom. Kým radnica nahlas vykrikuje populistické slogany na záchranu letiska, potichu a skryte si nastavila okolnosti tak, že ak letisko poputuje do konkurzu, už nie väčšinový vlastník, ale práve mesto, ako najväčší veriteľ, bude mať v tomto procese hlavné slovo. Ako sa to stalo? Úplne jednoducho. Stačilo len byť ticho a počkať, kým samosprávny kraj svoju 1,6-miliónovú pohľadávku voči letisku kapitalizuje. Čo v preklade znamená, že svoje pôžičky letisku sám sebe vyrovnal.

Vedúce trio radnice skutočný stav tajilo


Možno i v tom sa dá nájsť vysvetlenie, prečo vedenie radnice poslancom mestského zastupiteľstva skutočný stav letiskovej spoločnosti roky tajilo a úpenlivé požiadavky zo strany kraja na kapitalizáciu mestskej pohľadávky voči letisku prehliadali, prípadne túto tému utápali v nikam nevedúcich diskusiách.

A tak sa zdá, že čin je privedený k dokonalosti. Populistické heslá však prestávajú fungovať, a to začali chápať už aj samotní zamestnanci letiska, ale aj šéf združenia aktívnych piešťanských dôchodcov Štefan Škulec. Na poslednom stretnutí s viceprimátormi Tomášom Hudcovičom a Michalom Hynekom oboch vyzval, aby už prestali s krátkymi, dobre znejúcimi heslami a začali naozaj konať, nakoľko letisková spoločnosť je bez hotovosti. Nemá šancu platiť prevádzkové náklady a už nie sú peniaze ani na výplaty.

(Zľava) T. Hudcovič s okresným lídrom Sme rodina M. Hynekom a poslancom B. Kollárom.

Len na okraj. Na toto zatiaľ posledné stretnutie vedenie mesta s verejnosťou v mestskej knižnici si viceprimátori pozvali aj posilu v podobe poslanca národnej rady Borisa Kollára. Pri pozornom počúvaní jeho príhovoru muselo byť každému jasné, že hostitelia svojho hosťa zrejme o situácii informovali málo, alebo úmyselne len čiastočne. Inak by sa predseda strany Sme rodina, ktorej je členom aj M. Hynek, nemohol rozohňovať nad tým, že mesto nemá v riadiacich orgánoch zastúpenie. Citujem: „Je nemysliteľné, aby ste nemali v letiskovej spoločnosti svoje zastúpenie. My sme v našich spoločnostiach, aj desaťpercentným, dali miesto aspoň v kontrolných orgánoch.“ Stačilo však, ak by jeden z viceprimátorov B. Kollárovi aspoň potichu pošepkal, že Piešťany mali mať predsedu kontrolného orgánu, len Tamajka tento post neprijal.

Tamajka pre záchranu neurobil nič


Namiesto toho dostal priestor radový úradník radnice, ktorý začal argumentovať, že vraj mesto chcelo riešiť situáciu v júni tohto roka zvolaním mimoriadneho valného zhromaždenia. A viceprimátor Hynek doplnil, že na základe toho mesto vyhrá aj súd.

Tak sme sa teda opýtali aj protistrany, Trnavského samosprávneho kraja, ktorá zjavne nedostáva priestor, ako to s tým nezvolaným valným zhromaždením vlastne bolo: „Riadne valné zhromaždenie bolo zvolané v súlade s platnými stanovami spoločnosti na 20. júla 2016 s tým, že pozvánka bola akcionárom odoslaná 17. júna 2016. Mesto Piešťany poslalo listom zo dňa 21. júna 2016, teda o štyri dni neskôr, podnet na zvolanie mimoriadneho valného zhromaždenia. Tento bol doručený spoločnosti Letisko Piešťany, a.s., 24. júna 2016. Predstavenstvo spoločnosti dňa 7. júla 2016 uložilo výkonnému riaditeľovi letiska rokovať s Mestom Piešťany o bližšej špecifikácii požiadaviek uvedených v predmetnom liste. Stanovisko k žiadosti mesta Piešťany bolo odoslané Mestu Piešťany 8. júla 2016. K dnešnému dňu Mesto Piešťany nezaujalo žiadne stanovisko.“

Riadne valné zhromaždenie tak, ako bolo oznámené, sa aj uskutočnilo a bol na ňom osobne prítomný primátor M. Tamajka. Ak by naozaj úprimne chcel prerokovať to, čo mesto trápi a na čo vlastne zvolávalo mimoriadne valné zhromaždenie, mohol v úvode požiadať o doplnenie bodu rokovania na základe svojich požiadaviek. Ale podľa našich informácií sa nič také na valnom zhromaždení neodohralo a Tamajka sa o nič iné ako len o to, čo bolo v oficiálnom programe riadneho valného zhromaždenia, prerokovať ani nepokúsil.

Zhrnuté a podčiarknuté, väčšinový akcionár valné zhromaždenie zvolal, štyri dni nato Piešťany požadovali zvolať bez riadneho vysvetlenia mimoriadne. Na riadnom valnom zhromaždení držal Tamajka bobríka mlčanlivosti a dnes sa oháňa papierom, že veď my sme chceli letisko zachrániť na mimoriadnom valnom zhromaždení.

Ide o pozemky, otázne je komu


O čo tu vlastne teda v tejto špinavej hre ide? O záchranu letiska, za čo mesto všemožne bojuje? Tomu snáď už nemôže uveriť nikto. Do jeho skutočnej záchrany ostáva len pár dní a letisková spoločnosť potrebuje na záchranu okamžitú hotovosť, lebo budovy čoskoro prestanú doslovne už aj svietiť. K takýmto krokom sa však radnica ani nik z akcionárov evidentne nechystá. Mesto len vykrikuje zo zasadačky mestskej knižnice populistické heslá. Slovami prvého viceprimátora deklaruje, že mesto tie súdy celkom určite vyhrá. Ale to už nepôjde o leteckú prevádzku na území kúpeľného mesta, ale len o pozemky.

Natíska sa tak otázka, komu tento stav vyhovuje a kto je hlavný podozrivý z likvidácie letiskovej spoločnosti. Nebankoví veritelia zrejme nie. Prídu o svoje peniaze. Trnavský samosprávny kraj bude mať dosť starostí s tým, ako rok pred voľbami vysvetlí voličom, z akého dôvodu vyhodil 1,6 milióna na oddlženie letiskovej spoločnosti doslovne von z okna. A tak sa zdá, že sa na scéne objavil nový, a najmä hlavný podozrivý.

V čom záujme sa takto koná? V záujme obyvateľov kúpeľného mesta celkom určite nie, ale povráva sa, že záujmové vetry by mohli viať od skupinky z Hlohovca.

Aktívni piešťanskí seniori, združení v organizácii Seniorský parlament, do svojej tlačovej správy vložili aj vetu s označením trestného zákona a dvoch paragrafov, konkrétne 227 a 228, ktoré hovoria o podvodnom alebo zavinenom úpadku spoločnosti. Nie je mi však zatiaľ známe, že by niekto z volených funkcionárov bol v zmysle týchto paragrafov odsúdený, ale však možno raz, ako sa hovorí, motyka vystrelí. V súvislosti s letiskovou spoločnosťou je na to dnes celkom určite niekto zrelý. No mám taký pocit, že ho ďaleko od centra Piešťan netreba hľadať.

Za dva roky zbabrali, čo sa len dalo


V tomto kontexte mám pre súčasné vedenie radnice návrh pre obohatenie ich vianočného programu. Čelných predstaviteľov mesta očakáva symbolický začiatok vianočných trhov rozsvietením stromčeka na Winterovej ulici. Čo tak po tomto slávnostnom akte sadnúť do radničnej limuzíny a ísť symbolicky, rovnako slávnostne, pozhasínať svetlá na budovách letiska? Na znak konca jeho deväťdesiatročnej histórie, o ktorý sa významným dielom pričinili. A zároveň ako prejav ďalšieho „úspechu“ vo vedení mesta.

Potom, ako zmarili výstavbu hokejovej tréningovej haly a darovaný milión eur putoval späť do štátneho rozpočtu, neprekonateľnými podmienkami odohnali investora mestskej plavárne, hádkami s väčšinovým akcionárom stratili Piešťany vplyv vo vodárenskej spoločnosti, je zánik leteckej prevádzky ďalším dokonaným dielom súčasného „trojvedenia“ piešťanskej radnice. A to od dňa, keď prevzali svoje mandáty, uplynuli ešte len dva roky.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 47, ktoré je v predaji od 22. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida