Študenti fyzioterapie sa vzdelávali aj o bylinkách

  • Mladí dnes / Školy
  • 18. novembra 2016, 09:50
  • Autor:am

Týždeň vedy a techniky, každoročne organizovaný na školách po celom Slovensku, opäť obohatil vedomosti študentov. Minulý týždeň sa doň opäť zapojil aj Inštitút fyzioterapie, balneológie a liečebnej rehabilitácie v Piešťanoch. Pre vyučujúcich aj študentov si univerzita pripravila niekoľko zaujímavých prednášok.

V pondelok sa študenti zúčastnili prednášky Psychológia zdravia a choroby. V stredu vyučujúca Ľubica Varečková prezradila zásady fytoterapie a jej tradície na Slovensku. Spomenula aj históriu či zásady zberania zdravých byliniek. „V tomto roku bolo zvláštne počasie, to znamená, že keď som chcela zberať napríklad šalviu v máji, keď bola pekná, mladá a dobre by sa sušila, nie všetky mohli byť použité. Sušila som len také, ktoré hneď vyzerali dobre a aj potom som musela vybrať tie, ktoré boli zdravé. Závisí to od kadečoho, matka príroda je nevyspytateľná,“ uviedla pedagogička. Bylinky treba zbierať, keď je sucho, zavesiť ich na správne miesto, nesmú byť na priamom slnku. Musia sa tiež správnym spôsobom uskladniť.

Na poslednej prednáške v piatok sa študenti dozvedeli informácie o využití severskej chôdze vo fyzioterapii.

Cieľom Týždňa vedy a techniky na Slovensku je zlepšiť vnímanie vedy a techniky v povedomí celej spoločnosti, popularizovať a prezentovať ich, vzbudiť záujem mladých ľudí o štúdium vedeckých a technických disciplín, informovať verejnosť o poznatkoch vedy a techniky a o nutnosti podporovať vedu a techniku, ktoré sú základom hospodárskeho a spoločenského pokroku a pomáhajú riešiť globálne problémy a výzvy.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 46, ktoré je v predaji od 15. novembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek