Obchody robia preventívne opatrenia proti žltačke

  • Kultúra a spoločnosť
  • 18. novembra 2016, 09:54
  • Autor:am

Minulý týždeň nám do redakcie prišiel podnet od čitateľa, ktorý hovoril o tom, že piešťanské obchody dezinfikujú priestory z dôvodu šíriacej sa žltačky. Zaslali sme preto otázky na Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Trnava, kde informáciu o epidémii v Piešťanoch vyvrátili. Potvrdili však, že dezinfekcia sa vykonáva, no netreba sa obávať, ide len o preventívne opatrenia.

Dezinfekcia sa začala už koncom minulého mesiaca. „Dňa 24. októbra boli zo strany RÚVZ Trnava vyzvané hypermarkety v okresoch Trnava, Piešťany a Hlohovec na vykonávanie preventívnych opatrení na zabránenie prenosu alimentárnych ochorení, ktoré sa prenášajú cestou znečistených rúk. Táto výzva bola adresovaná hypermarketom z dôvodu zvýšeného výskytu alimentárnych vírusových infekčných ochorení, črevných vírusových hnačiek a vírusovej žltačky typu A, a to v druhom a treťom štvrťroku 2016 na Slovensku,“ uviedla Dagmar Kollárová z odboru epidemiológie RÚVZ Trnava.

Netreba sa desiť, Piešťany zatiaľ žltačka obchádza, niekoľko pacientov sa však liečilo v okolitých okresoch. „V okrese Piešťany nebol evidovaný v roku 2016 prípad vírusovej žltačky typu A, ale v okresoch Trnava a Hlohovec boli zaznamenané v priebehu septembra a októbra sporadické prípady tohto vírusového ochorenia,“ informovala D. Kollárová. Práve z toho dôvodu treba len svedomito dodržiavať zásady hygieny. Dbať o to musia najmä pracovníci na miestach, kde sa zdržuje veľa ľudí. „Nakoľko tieto ochorenia majú tendenciu epidemického šírenia a na vyvolanie ochorení stačí malá infekčná dávka, boli preventívne na vykonávanie opatrení upozornené tiež hypermarkety v okrese Piešťany,“ dodala epidemiologička.

Žltačka typu A sa prenáša v podmienkach nedostatočnej hygieny, preto sa ľudovo nazýva choroba špinavých rúk. Nakazená osoba prenáša vírus stolicou, na inú osobu ho môže preniesť priamo, dotykom špinavých rúk, alebo nepriamo, cez nakazené potraviny, kontaminovanou vodou a podobne. Najnebezpečnejšie sú z hľadiska šírenia nákazy nakazené osoby, ktoré nepozorujú na sebe žiadne klinické príznaky. Je to takmer 50 percent z počtu infikovaných osôb. Žltačku si môžeme priniesť aj zo zahraničnej dovolenky, najmä z krajín s nižším hygienickým štandardom.

Prevenciou je dôsledné dodržiavanie osobnej hygieny, obzvlášť umývanie rúk po použití toalety a umývanie potravín. Proti žltačke je taktiež možné sa očkovať.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 46, ktoré je v predaji od 15. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel