Velikán Karol Kállay v Dome umenia

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 16. novembra 2016, 14:07
  • Autor:am

Stredoeurópsky fenomén spomedzi výstav zavítal aj do Piešťan. Od štvrtka 10. novembra môžu návštevníci v Zrkadlovej sieni Domu umenia nazrieť do sveta židovského literáta píšuceho po nemecky v českom veľkomeste, videný očami slovenského fotografa. Taká je výstava fotografií Karola Kállaya s názvom Franz Kafka a Praha.

Kurátor Norbert Šlachta vyslovil, že do Domu umenia vždy rád prináša výstavy. „Považoval som si za veľmi milú povinnosť priniesť do Piešťan aj výstavu nestora slovenskej fotografie Karola Kállaya,“ uviedol kurátor. Návštevníci tak majú možnosť vidieť zábery nachádzajúce sa v knihe rovnakého názvu, ako nesie výstava. V publikácii sa pritom pod každou snímkou nachádza úryvok textu spisovateľa. „V Dome umenia máme obrazovú časť jeho svetoznámej knihy Franz Kafka a Praha. Je to desaťročie príjemnej práce K. Kállaya, keď fotil Prahu, hľadal zákutia, snažil sa skĺbiť život literárneho velikána F. Kafku s odborným fotografickým okom,“ povedal N. Šlachta. Návštevníci preto počas vernisáže obdivovali zábery zo zasnenej a umeleckej Prahy i fotografie ďalších miest patriacich k židovstvu, ako sú cintoríny či synagógy.

Publikácia, ktorej fotografie sú z väčšej časti uvedené v Zrkadlovej sieni Dom umenia, získala v roku 1995 ocenenie Najkrajšia kniha na Slovensku. Nastal sled niekoľkých výstav, fotografie uviedli dokonca v New Yorku. „Je to príklad, keď K. Kállay doniesol malé Slovensko do Ameriky a reprezentoval svojím umeleckým spôsobom a nadaním nás všetkých,“ dodal N. Šlachta.

Výstavu fotografií si v Dome umenia môžete pozrieť do 22. januára 2017.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel