Špeciálnu učebňu pre deti otvorili V Adeli

  • Spravodajstvo
  • 27. októbra 2016, 09:25
  • Autor:am

Malí pacienti už nebudú počas pobytu v zariadení Adeli Medical Centre v Piešťanoch vynechávať vyučovanie. V pondelok 17. októbra tam totiž slávnostne otvorili novú špeciálnu triedu, v ktorej sa v popoludňajších hodinách môžu školopovinné deti vzdelávať.

Nápad vytvoriť špeciálnu učebňu vznikol ešte počas stretnutia Miriam Juhanesovičovej, výkonnej riaditeľky Nadácie Adeli, a Alexandry Tomovej, riaditeľky Spojenej školy v Piešťanoch. Táto škola mala možnosť uvoľniť pre rehabilitačné centrum niekoľko učiteľov. „Mali sme tu veľa detí, ktoré vždy počas pobytu vymeškali školu,“ povedala Jana Sabová, marketingová manažérka Adeli. Zohnali preto partnerov, voľný priestor a za získané financie priestor pre školákov nachystali. „Príprava priestoru trvala približne mesiac, najdlhšie sme čakali na nábytok,“ prezradila J. Sabová.

Úprava nebola jednoduchá, v triede museli prebúrať steny, vymaľovať, ale najmä zariadiť ju špeciálnym školským nábytkom. „Je prispôsobený aj pre hendikepované deti. Lavice v zadnej miestnosti sú špeciálne pre deti na vozíčku,“ predstavila interiér manažérka.

Výučba sa bude uskutočňovať v popoludňajších hodinách, pretože prevažná časť slovenských pacientov má cvičenia naplánované na dopoludnie a čas obeda. Vzdelávanie by teda malo začať o druhej, trvať bude štyri vyučovacie hodiny a viesť ho budú učitelia zo spojenej školy. „Žiak bude nadväzovať na posledné učivo, ktoré prebral vo svojej kmeňovej škole, rozsah učiva sa prispôsobí aktuálnemu zdravotnému stavu a momentálnym schopnostiam a možnostiam žiaka. Zmysluplné zamestnanie detí je súčasťou liečby. Snahou je, aby bolo zamerané na záujmy, schopnosti a možnosti dieťaťa,“ uviedla riaditeľka školy A. Tomová. Súčasťou vzdelávania bude aj animoterapia či muzikoterapia.

Nie všetky deti sa však budú môcť učiť, pretože terapia v centre je sama o sebe veľmi náročná. To, či sa malí študenti napokon posadia do lavíc a na ako dlho, musí posúdiť aj lekár.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 43, ktoré je v predaji od 25. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Plánovaná už raz odkladaná udalosť Natrime si svoje mesto sa v sobotu 4. mája uskutočnila v dopoludňajších hodinách. Iniciatíva vznikla…
  • 10.05.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
Dnes je piatok 10. mája. Tento deň je Svetovým dňom pohybu ku zdraviu. Meniny má Viktória.
  • 10.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 10. mája 2024
Meniny má Viktória, zajtra Blažena