Piešťanský útulok oslávil 20. narodeniny

  • Spravodajstvo
  • 20. októbra 2016, 14:06
  • Autor:A. Mathiasová

Mnoho rodín si správne teplo domova nedokáže predstaviť bez štvornohého chlpáča, ktorý spríjemňuje voľné chvíle a vyčarúva úsmevy na tvárach svojou láskou, oddanosťou i všakovakým výmyselníctvom. Nie všetky zvieratá však majú to šťastie, že im osud dopraje opätovanú vernosť v milujúcej rodine. Mnohé psy a mačky končia na ulici, zanedbané a často i so známkami týrania. Práve im dáva nádej na lepší život Útulok Piešťany, ktorý začiatkom októbra oslávil už dvadsať rokov existencie.

„Útulok vznikol ako reakcia na veľké množstvo vyhodených psíkov, ktoré tvorili svorku a už aj pre verejnosť sa stávali hrozbou. Bola to iniciatíva Eriky Antalovej, ktorá sa rozhodla založiť organizáciu na pomoc opusteným psíkom,“ začala rozprávanie Ľubomíra Baleková, riaditeľka Útulku Piešťany. Začiatky vraj neboli jednoduché. „Bolo náročné získať pozemok a všetky potrebné povolenia, tiež šikovných a nezištných ľudí.“ Napriek mnohým úskaliam sa to však podarilo a útulok oficiálne otvorili 4. októbra 1996.

Starali sa o páva aj o kozu


Počas existencie priestory postupne menili tvár, i keď je to beh na dlhú trať. „Útulok je charitatívna organizácia, odkázaná na pomoc dobrých ľudí, sponzorov a dobrovoľných príspevkov. Priestory sa v rámci finančných možností stále zveľaďujú, za tie roky sa toho vybudovalo veľa. Je to však starý dom, ktorý si ročne vyžaduje renováciu priestorov, menšie i väčšie opravy. Máme viac plánov, ako neustále zlepšovať podmienky chovu, ale sme závislí od finančného rozpočtu,“ povedala Ľ. Baleková. Mesto im na fungovanie prispieva jednou osminou nákladov, ostatné prostriedky musia zháňať sami. „Ale vďaka dobrým ľuďom, sponzorom a spoluprácou so zahraničnými organizáciami to ide. Touto cestou im veľmi ďakujeme za neustálu pomoc a priazeň. Snažíme sa byť transparentní, aby prispievatelia vedeli, načo sú ich prostriedky použité,“ dodala.

Počas dvadsiatich rokov sa na Priemyselnej ulici vystriedalo približne osemtisíc „bezbúdovcov“. Okrem psov a mačiek sa pracovníci postarali aj o ježkov, netopiere, plazy, vtáctvo, zajace, páva, kozu, škrečky či morčatá. Tieto zvery sa však snažia postúpiť organizáciám, ktoré pre ne majú vhodné podmienky.

Životné poslanie


Byť zamestnancom útulku so sebou prináša nutnosť venovať chlpáčom miesto v srdci, ale v neposlednom rade i svoj voľný čas. „Práce sa začínajú o ôsmej ráno. Dopoludnia sa čistia koterce, ošetrujú choré psíky a mačičky. Okolo jedenástej hodiny kŕmime, po ňom majú chlápče hodinový pokoj. O trinástej sa začína pre záujemcov venčenie. Opäť priebežne čistíme koterce, psíky sú v pravidelných intervaloch púšťané do výbehov, nesedia celý deň. Vyzerá to jednoduché, ale ošetrovatelia musia robia v čase i nečase, v zime i horúčavách a sú celý deň v teréne,“ priblížila každodenný model fungovania útulku jeho riaditeľka.

V pozícii predsedu organizácie sa vystriedali viacerí. Prvým riaditeľom bol Ladislav Beles, po ňom miesto zastávala Oľga Hlinková. Od roku 2007 je na čele útulku práve Ľ. Baleková. „Nikto z nás to nemal ľahké, ale spoločným úsilím útulok funguje a naďalej sa zveľaďuje,“ uviedla Ľ. Baleková. K svojmu pracovisku má vrúcny vzťah. „Dá sa to vyjadriť veľmi stručne. Je to moje najkrajšie životné obdobie a pre mňa životné poslanie,“ prezradila.

Kapacita útulku je 80 psov a maximálne 20 mačiek, v súčasnosti našťastie toľko „bezbúdovcov“ neevidujú. „Momentálne je stav ideálny, a to 63 psíkov a 16 mačiek, ale to sa môže zmeniť počas jedného dňa. Nikdy netušíme, čo nám prinesie ďalší deň,“ zamyslela sa riaditeľka.

Oslava prilákala desiatky ľudí


V sobotu 8. októbra sa pred areálom útulku stretlo približne 50 ľudí, svojou prítomnosťou potešili aj tí, ktorí pravidelne pomáhajú venčením chlpáčov. „Na oslavu sme sa pripravovali celý týždeň aj s obavami, či nám bude počasie priať. Ale vyšlo to. Postupne prichádzali naši priatelia, priaznivci, ex-útulkáči, každý s nejakým darčekom. Pre psíkov boli pripravené tri veľké torty, privítali sme aj našich partnerov z rakúskej organizácie Hund sucht Sofa.“ Tí im z dvoch plných áut vyložili krmivo a ďalšie veci. Pre psov si pripravili aj menšiu súťaž agility, ktorú za odmenu zvládli všetci bravúrne a dostali i darček na pamiatku. Štvornohí miláčikovia si napokon pochutili na torte a spolu s majiteľmi si užili popoludnie v príjemnej atmosfére.

Ďalším podujatím na pomoc piešťanským útulkáčom sa stane burza, a to už v sobotu 22. októbra od 10.00 do 13.00 h v komunitnom centre ŽiWell. Na výber bude oblečenie, hračky, domáce potreby a iné – všetko za ľudové ceny.

K ďalšiemu zlepšeniu situácie v útulku môžete prispieť aj vlastným dielom. „Sme vďační za každú materiálnu či finančnú pomoc, ale tou najväčšou zostáva adopcia zvieratiek. Je jedno, z ktorého útulku, pretože je to pomoc bez hraníc, a už raz zachránené zvieratká budú pre vás tí najvďačnejší spoločníci v živote,“ dodala na záver Ľ. Baleková.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 42, ktoré je v predaji od 18. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland