Jubilejný Asfrofilm aj s krstom knihy a Dušanom Trančíkom

  • Kultúra a spoločnosť
  • 19. októbra 2016, 10:47
  • Autor:Drahoslava Výbochová

Piešťany sa stali už po desiatykrát dejiskom medzinárodného filmového festival Astrofilm. Súčasťou podujatia, ktoré sa konalo v Kultúrno-spoločenskom centre Fontána od utorka 11. októbra do štvrtka 13. októbra, bola výstava fotografií českého astrofotografa Zdeňka Bardona a krst knihy Nebeské perly slovenské a české astrofotografie. Vydala ju Slovenská ústredná hvezdáreň (SÚH) v Hurbanove a do života ju spolu s autorom uviedli generálny riaditeľ SÚH Marián Vidovenec a Pavol Rapavý, riaditeľ hvezdárne v Rimavskej Sobote.

Z. Bardon porozprával o svojej vášni, astronomickej fotografii, a tiež o nemenej zaujímavej práci – stavbe robotických ďalekohľadov pre svetové observatóriá. Obohatením festivalu bolo rozprávanie vášnivého cestovateľa Petra Horáleka o výpravách za krásami nočnej oblohy i premietanie filmu Dušana Trančíka s názvom Keď hviezdy boli červené. Pretože scenár napísal Eugen Gindl, dlhoročný šéfredaktor časopisu Kozmos, obaja tvorcovia filmu pred premietaním porozprávali o okolnostiach a podmienkach, za akých vznikol.

Program pokračoval filmom režisérky Lenky Moravčíkovej – Chovanec z cyklu Prvá – o prvej slovenskej astronómke Ľudmile Pajdušákovej. Po premietaní nasledovala beseda  s jeho režisérkou a jedným z protagonistov Vladimírom Bahýlom.

Posledný večer prišiel o znovuobjavenej záhade prastarej planéty porozprávať stálym návštevníkmi festivalu popularizátor astronómie Karol Petrík. Po slávnostnom ukončení festivalu si mohli pozrieť 3D film Deň nezávislosti – Nový útok.

Organizátori festivalu nezabudli ani na detského návštevníka. Pre žiakov základných škôl sa v dopoludňajších hodinách konali programy v prenosnom planetáriu a zábavné pokusy so svetlom.

Počas troch festivalových dní Piešťanci videli nielen vybrané ocenené filmy z minulých ročníkov, ale i desať nových súťažných snímok. Cenu generálneho riaditeľa SÚH získal film Cesta svetla mladého autora Tomáša Buchera z Detskej filmovej spoločnosti pri CVČ v Košiciach. Cenu primátora mesta Piešťany získal film Astronomického krúžku pri hvezdárni v Michalovciach – O Zemi, krátko a jednoducho alebo čo by mal každý vedieť. Divákom sa najviac páčila, a teda Cenu diváka získala snímka Jeho jasnosť Slnko z dielne Krajskej hvezdárne a planetária M. Hella v Žiari nad Hronom.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 42, ktoré je v predaji od 18. októbra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava