Z minuloročnej ježibaby vyrástla tento rok víťazná sova

  • Kultúra a spoločnosť
  • 17. októbra 2016, 19:32
  • Autor:vd

Hoci tento rok bolo jabĺk, hrušiek či orechov ako šafranu, dyniam sa darilo. Veľké, menšie i tie najmenšie si dokotúľali Piešťanci na nábrežie vodnej nádrže Sĺňava, aby si z nich na stoloch v bufete Dino povyrezávali strašiakov. Šiesty ročník akcie Dyňa u Dina sa niesol nielen v znamení slnečného počasia, ale aj družnej rodinnej atmosféry a zdravého súťaženia.

„My sme takí šťastní, opäť sme vyhrali,“ vykrikoval Ľuboš Sedláček, ktorého výpestok zo záhrady súkromnej spoločnosti na Gaštanovej ulici vyhral aj minulý rok vďaka invencii kolegyne Emílie Chabadovej. Vyrobila najoriginálnejšiu dyňu. Minule Emília vyrezala ježibabu pri varení lekváru. „Tento rok som za tri hodiny intenzívnej práce vytvorila sovu. Dyňa, do ktorej som ju vyrezala, bola z vlaňajšieho víťazného semena,“ žartovala tvorkyňa. Spolu s ňou sa vyfotili všetci kolegovia z Enciánu.

Porotcovia vybrali spomedzi asi tridsiatich strašiakov i najväčšieho. Toho za pomoci svojho syna Maxima vytvoril Štefan Moravčík. „Môj strašiak je také zubadlo, žeby zbojník Zubadlo? Ďakujem môjmu synčekovi. Pomáhal mi tak, že sa mi snažil nezavadzať a voľakedy aj zavadzať pri práci,“ smial sa Piešťanec.

Najmenšiu dyňku a z nej milú tváričku s hviezdou na hlave vyrezala Ľubica Starovičová. Tá k Dinovi prišla s partiou kamarátov. Ich stôl sa prehýbal pod ťarchou pekných strašiakov. Každý z jej partie si totiž vyrezal vlastného pandrláka. A každý z nich bol originálny. Jeden mal toľko zubov, že sa mu ledva pomestili do veľkej strašiakovskej papule.

V detskej kategórii tento rok zabodovali so svojimi dvomi dyňkami s nôžkami i rúčkami z gaštanov súrodenci Bílení z Piešťan. Lenka, mladšia z dvojice, minulý rok pre Piešťanský týždeň vymenovala všetky planéty slnečnej sústavy, ktoré priniesla do školy aj ako plošný model. Tento rok už rozvážnejšia štvrtáčka zo Základnej školy na Holubyho ulici viac pracovala, ako rozprávala. Takže spolu s bratom a za asistencie maminy vyzdobili tekvičky až k diplomu.

Štefan Moravčík vytvára z dyne zubatého zbojníka.

Organizátor akcie Michal Fiala rozdal víťazom domáce produkty – med a oriešky – a deti si odniesli aj omaľovánky. „Cieľom tejto akcie je, aby ľudia išli do prírody a nesedeli iba doma. Bola tu družná atmosféra, súťažiaci si navzájom pomáhali. Pri jednom stole sedeli aj ôsmi. Boli tu celé rodiny, a tak to má byť,“ dodal M. Fiala. 

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 42, ktoré je v predaji od 18. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela