Predstavili tekvicové špagety aj šaláty z kvetov

  • Spravodajstvo
  • 12. októbra 2016, 09:56
  • Autor:am

Stredná odborná škola záhradnícka v Piešťanoch uvítala vo svojich priestoroch stovky malých návštevníkov. V rámci Dňa Trnavského samosprávneho kraja a Dňa zeme zorganizovali vo štvrtok 6. októbra už tradičné podujatie plné pochutín. Šiesty ročník sa niesol v téme s názvom Jedlá zmena.

Študenti záhradníckej školy sa zapojili do prípravy všetkých pochutín, počas akcie ich predstavovali návštevníkom zo základných škôl, ktorých aj napriek chladnému počasiu prišlo neúrekom. „Deti vidia, čo všetko sa dá dopestovať v záhrade, a tiež, že sa to dá skonzumovať,“ začala rozprávanie riaditeľka školy Eva Stručková. Stredoškoláci im vysvetľovali a odpovedali na otázky. „Študenti sa naučia s deťmi komunikovať a úplne inak potom pozerajú aj na svoju prácu, keď o nej musia rozprávať. Musím povedať, že mnohí sú po takomto dni spokojní,“ doplnila koordinátorka podujatia Iveta Jakubcová.

Vo vstupnej hale mohli návštevníci ochutnať zeleninové jedlá, zdravé nátierky z bryndze či cíceru, zázvorový aj mätový čaj a cviklové a ovocné šťavy. Všetka použitá zelenina a ovocie je pritom dopestovaná priamo v areáli školy. Špecialitou a tiež i úplnou novinkou sa stali šaláty z jedlých kvetov. „Novým trendom je využiť zo záhrady všetko. My sme použili kapucínku, tagetes alebo sedmokrásky Je jeseň, takže sortiment je obmedzený,“ priblížila E. Stručková.

Netradičným jedlom sa stali aj tekvicové špagety. „Príprava špagiet nebola ťažká. Tekvicu sme dali na hodinu variť do vody, rozkrojili a vybrali sme vnútro a semiačka a potom už sa tekvica krásna začala drobiť a vlákna sme povyťahovali,“ povedala študentka Kristína Mihaliková, ktorá špagety pripravovala.

Zaujímavú úlohu mala i Renáta Balážiková: „Mala som stanovisko bylinkáreň a zdravá výživa, kde si deti čítali názvy a použitie byliniek, mali ich rozpoznávať čuchom a hmatom. Veľa detí bolo šikovných, vedelo priradiť názvy k bylinkám, nepoznali však pamajorán či ľan siaty. Mali tu tiež rozdeľovať výživu na zdravú a nezdravú. S obľubou zaraďovali nezdravé potraviny, problém mali s bielym a tmavým pečivom. Jeden chlapec dokonca medzi nezdravé zaradil všetky mliečne produkty.“

Deťom spríjemňovali deň aj športové hry a tvorivá dielňa, kde si mohli urobiť vlastného šarkana.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 41, ktoré je v predaji od 11. októbra.


0 Shares

Najnovšie správy

Od januára platí na Slovensku nová daň zo sladených nápojov s cieľom zvýšenia príjmov štátu a nepriamo aj podpory verejného…
  • 24.08.2025, 00:01
  • Spravodajstvo
Dnes je sobota 23. augusta. Tento deň je Európskym dňom obetí stalinizmu a nacizmu a Medzinárodným dňom spomienky na obchod…
  • 23.08.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 24. augusta 2025
Meniny má Bartolomej, zajtra Ľudovít