Na zastupiteľstve o odpredaji pozemkov aj plavárni

  • Spravodajstvo
  • 5. októbra 2016, 09:24
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Prestavbe niekdajšieho hotela Atóm na Krajinskej ceste už nič nebráni. Prispeli k tomu svojím rozhodnutím aj poslanci piešťanského mestského zastupiteľstva na minulotýždňovom stretnutí, keď pozemky okolo budovy priklepli na odpredaj investorovi. Piešťany tak okrem 189-tisíc eur do mestskej kasy získajú i novú dominantu. Vzniknúť tu má tristo pracovných miest a budova dostane vynovený šat. Peňazí niektorí poslanci však chceli získať viac a takéto riešenie podľa poslanca Jozefa Malíka marí plány na výstavbu mestskej plavárne, no akým spôsobom sme sa nedozvedeli.

Poslanci na základe žiadosti investora rozhodovali o odpredaji pozemkov v okolí hotela, ale aj na protiľahlej strane za potokom Dubová. Investorov zámer je totiž vytvoriť na nich parkovacie miesta. Radnica tak mohla do rozpočtu získať až 245-tisíc eur. Zástupcovia mesta sa však rozhodli, že na odpredaj schvália len pozemky v tesnej blízkosti budovy a tie za Dubovou investor dostane do dlhodobého prenájmu. Tým suma, ktorú môže mesto získať, poklesla o 54-tisíc eur.

Mariánovi Škorníkovi, ktorý ako zástupca investičnej spoločnosti prišiel poslancom predstaviť zámer s Atómom, vraj aj takéto riešenie vyhovuje. Nespokojná bola len časť poslancov. J. Malík po hlasovaní vystúpil a označil počínanie svojich kolegov za „trucpodnik“. Mesto prišlo o veľkú časť peňazí, ktoré vraj mohli byť využité na výstavbu plavárne. Akým by to ale bolo spôsobom, sme sa nedozvedeli ani počas prestávky, keď sme otázku nasmerovali na druhého viceprimátora Tomáša Hudcoviča. Ten si túto agendu za vedenie mesta osvojil. „Je ešte predčasné zverejniť podrobnosti, rokovania zatiaľ nie sú ukončené,“ odpovedal nám T. Hudcovič.

Nám sa však podarilo získať text správy, ktorú prednedávnom T. Hudcovič rozosielal poslancom: „Malý update k projektu realizácie bazéna spoločnosťou Bazenprojekt. Tento týždeň ma navštívil pán Gaál. Žiaľ, od schválenia uznesenia sa mu nepodarilo získať partnera, ktorý by zabezpečil 300-tisíc eur na zloženie záruky počas doby realizácie bazéna. Prišiel teda predstaviť novú myšlienku, ako prefinancovať realizáciu – návrh znel, že by sa dala vypísať súťaž a riešiť bazén prostredníctvom koncesie. Už predtým tu bola myšlienka, že by si mesto mohlo vziať úver na realizáciu bazéna a vypísať súťaž na dodávateľa, pričom by sa následne vypísala súťaž na nájomcu a z nájomného by sa splácal úver, takže by vlastne mesto celý projekt ‚nič‘ nestál.“

Oskar Gaál ako zástupca investora, ktorý chce krytú plaváreň v Piešťanoch postaviť, tento svoj zámer poslancom a vedeniu radnice predstavil ešte v minulom roku. Investícia zo strany mesta by podľa jeho zámeru bola jediná. Mesto by bezodplatne previedlo do ich vlastníctva pozemky na okraji parku pri futbalovom štadióne a oni by za svoje prostriedky postavili krytý dvadsaťpäťmetrový bazén.

Mestské zastupiteľstvo sa tomuto riešeniu nebránilo, avšak požadovali 300-tisíc eur ako bankovú záruku do doby, kým plaváreň nebude skolaudovaná a odovzdaná do prevádzky. Táto suma je tvorená skutočnou hodnotou požadovanej výmery pozemkov a mala by zaručiť, že investor svoj zámer s plavárňou nezmení, a mesto by tak prišlo o pozemky a naďalej ostane bez plavárne.

Požiadali sme o stanovisko aj zástupcu spoločnosti, ktorá má zámer plaváreň stavať. O. Gaál sa však do ukončenia rokovaní nechce k problematike vyjadrovať.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 40, ktoré je v predaji od 4. októbra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda