Deťom pomáha nový zvierací projekt

  • Kultúra a spoločnosť
  • 5. októbra 2016, 14:43
  • Autor:am

Domáce zvieratá väčšinou zútulňujú domov, zlepšujú náladu a vytvárajú úsmevy na tvárach. Okrem toho však dokážu pomáhať pri rôznych zdravotných problémoch. Práve preto vznikol i projekt Cesta premeny, v rámci ktorého sa deťom s telesným a mentálnym postihnutím v Spojenej škole v Piešťanoch venuje Peter Lendvay so psom a králikmi. Ukážku procesu animoterapie si v utorok 27. októbra pozrela i päťdesiatka prvákov zo Základnej školy na Mojmírovej ulici.

Projekt s názvom Cesta premeny vznikal postupne. Po pravidelných terapiách v spojenej škole sa deti so psami nechceli rozlúčiť, túžili sa o ne starať a mať ich neustále k dispozícii. „Napadlo nám preto, že by sme mohli mať popri psíkovi aj zakrslé králiky a deti ich budú mať k dispozícii, pomôžu im pri socializácii. Žiaci sa naučia, ako sa treba starať o domáce zvieratká a svoje vedomosti odprezentujú zdravým deťom v základných a materských školách,“ uviedol realizátor projektu P. Lendvay, ktorý praktizuje zvieraciu terapiu. Podarilo sa mu získať podporu Nadácie VÚB a mesta Piešťany a napokon projekt uskutočniť. Jeho zámerom je vytvoriť pre deti animoterapeutický kútik v Spojenej škole v Piešťanoch. „S deťmi pripravíme domček pre zajace, o ktoré sa budeme spolu starať. Zabezpečíme canisterapeutické stretnutia pre deti. Ďalej na základných školách a materských školách predvedieme ukážky animoterapie, na ktorých sa zúčastnia aj deti s postihnutím,“ povedal P. Lendvay.

Navštívili i „zdravé“ deti


Po pravidelnej animoterapii na spojenej škole sa teraz uskutočnilo i podujatie na Základnej škole Mojmírova, do telocvične priniesli dva zakrslé králiky a labradorského retrievera, ktorý pracuje ako canisterapeutický pes. „Pomáhali mi deti na vozíku a s Downovým syndrómom zo spojenej školy. Prvákom sme predviedli základnú poslušnosť so psíkom, ako sa dá využiť asistenčný psík pri imobilných ľuďoch na vozíku. Deti videli, ako im dokáže pomôcť pri každodenných činnostiach, napríklad pri podávaní kľúčov a rôznych predmetov,“ prezradil P. Lendvay.

V rámci canisterapie si žiaci vyskúšali polohovanie, a to s asistenciou postihnutých detí. Prváci si mohli učesať nakŕmiť, pohladkať králiky, naučili sa, ako ich správne uchopiť, premiestniť, a to všetko im najprv predviedli hendikepované deti. Na záver si spoločne postavili prekážkovú dráhu, ktorú spolu so zvieratkami zdolávali.

Našli sa aj deti, ktoré sa psa báli. „Najprv sme im nechali pohladkať králiky, a keď videli ostatné deti, ako sa skvelo zabávajú, pridali sa aj ony. Podľa vyjadrenia učiteliek a rodičov sa cítili veľmi dobre, radi by si to niekedy zopakovali, na zvieratká a nových kamarátov sa pýtajú a hendikepovaným deťom nakreslili obrázky,“ uviedol P. Lendvay. Veľkú radosť z dobre vykonanej práce mali i deti zo spojenej školy.

Projekt pomôže aj v integrácii


Podľa P. Lendvaya sa pri využití zvieracej terapie u detí s postihnutím prirodzenou formou rozvíjajú životné zručnosti, napĺňa sa u nich pocit sebadôvery, pretože aj ony sa dokážu o niekoho starať. „Vedia byť užitočné a majú obdiv u ostatných detí. Čiže projekt slúži aj na integráciu, kde sa deti na základnej a materskej škole stretnú s deťmi na vozíku a s Downovým syndrómom. Intaktné deti sa naučia komunikovať s postihnutými deťmi, zistia, že aj s nimi sa dá hrať, zodpovieme im otázky, prečo sa tieto deti odlišujú, že napriek svojmu postihnutiu majú veľmi dobré srdce, a to všetko prostredníctvom animoterapie, ktorá je zaujímavá pre všetky deti,“ dodal na záver terapeut.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 40, ktoré je v predaji od 4. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína