Viera Dusíková: Väzeň na úteku

  • Editoriál / Blogy
  • 3. októbra 2016, 21:11
  • Autor:Viera Dusíková

Božie mlyny melú pomaly, ale spravodlivo. V niektorých prípadoch
však pracujú oveľa rýchlejšie, než si to stíhame uvedomiť. Sused užiera suseda a myslí si, že má pravdu, aj keď na jeho strane nie je zákon, ale ani slušnosť a tolerancia. A zrazu sa mu z ničoho nič prestane dariť. Prepustia ho z práce a na sociálke sa ocitne aj jeho žena. Ďalší prípad – žena bude toľko mlieť dookola svoje, až sa jej muž prestane ovládať. Alebo v inom prípade, žena toľko žobroní, aby jej nezodpovedný partner prichádzal domov skôr, nezastavoval sa v krčme, nemlátil ju i deti, až raz zbalí kufre aj deti alebo v zúfalstve, zbitá, vytiahne nôž! Koho budeme súdiť?

Keď som šla po prvýkrát na reportáž, kde polícia pátrala po utekajúcom väzňovi, moja inokedy popletená mama za mnou zakričala: „A nezabudni tomu chlapcovi vziať nejaké staré rifle a tričko, hádam nebude behať po tomto svete v pásikovom.“ Dostala som záchvat smiechu. Akoby už vtedy tušila, že ten „jej“ chlapec bude naozaj potrebovať celý rad tričiek či riflí aj kraťasov. Toľko dní je už na úteku. Lenže. Potom som začala uvažovať. Prečo sa dostal do väzenia? A ako dlho chce takto žiť a skrývať sa? Je naozaj taký vynaliezavý alebo má len obyčajné ľudské šťastie? Veď minule som čítala, že na svetobežníka Mórica Beňovského, ktorý si na Madagaskare začal proti vôli Francúzov budovať vlastné mesto a vyzbrojovať domorodcov, poslali elitnú skupinu vojakov, ktorí odplávali z Indie na severovýchod Madagaskaru a tam Beňovského zabili. Možno ho mali len uväzniť. Možno, ak by mu nezlyhalo obranné delo a spriaznení domorodci neušli pri prvých výstreloch Francúzov, gróf Móric nemusel zomrieť ako 40-ročný. Ktovie, čo by ešte všetko zažil – kráľ Madagaskaru? Veď vďaka svojej vynaliezavosti ušiel aj z vyhnanstva na Kamčatke!

Jedno sa mi však páči. Keď tam prišiel francúzsky poručík aj s ďalšími posilami a našiel grófa mŕtveho a nepochovaného – jeho telo uložili do zeme a nad Beňovským zasadili dve palmy. Takýmto spôsobom si uctili jeho pamiatku, hoci bol nepriateľom.

Na mladučkého väzňa z neďalekej obce, ktorý je stále na úteku, tiež nasadili elitné policajné jednotky – ešte aj vrtuľník. Mnohí nad ním premýšľajú, jedni ho zatracujú, iní mu držia päste! Verím len, že nedopadne ako Beňovský. Bol by to hrozný omyl. Bez váhania by som mu zverila velenie špeciálnej výsadkovej jednotky. Pozná totiž stratégiu maskovania, utajovania a skrývania. Ale možno sa len brutálne mýlim. Všetko raz bude jasnejšie. Chce to len čas, niekoľko riflí a starých tričiek. A možno bude aj happyend. Len aby sa nič zlé nestalo. Lebo kde je vojna, padajú guľky.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín