Odkryli krásu zarastenej skalky v parku, vysadili bylinky

  • Spravodajstvo
  • 28. septembra 2016, 12:51
  • Autor:vd

Záhradníci Služieb mesta Piešťany (SMP) v nedeľu 25. septembra oficiálne otvorili novú bylinkovú záhradu v mestskom parku na mieste, kde bolo už dlhé roky spustnuté kamenné odpočívadlo. Vysadili tu asi 35 druhov a odrôd liečivých byliniek, drevín a kuchynských korenín. Skalku obohatili o schodisko, takže je prístupná aj z východnej strany – od Domu umenia. Pomocnú ruku i radu poskytli aktívni seniori.

„Piešťanci sa takýmto spôsobom môžu učiť spoznávať liečivky, ale aj rôzne kuchynské koreniny. Vysadili sme tu levandule, tymian, rozmarín, rôznofarebné šalvie, pažítku či ligurček. Niektoré sa budú plaziť dolu, prevísať. Tymiany sú nasadené vo vrchnej časti terasy, keď sa rozrastú, budú tvoriť vankúšovité porasty,“ povedala nám záhradná architektka Eva Wernerová zo SMP. Upraviť skalku pomáhali i aktívni piešťanskí seniori z klubu AkSen, ktorí si prišli so záhradníckym náradím a skultúrňovali priestor, aby sa tu mohli urobiť stavebné úpravy. Tie urobili pracovníci SMP. „Naši ľudia však nevedeli vytvoriť schodisko z kamenných platní, ktoré sme objavili v zemi neďaleko skalky. Preto sme o pomoc požiadali Petra Žeravíka a jeho kolegov z Dendroflory. Tí vytvorili schodisko, takže na skalku je možné vyjsť aj z druhej strany. Bolo by výborné, keby tu v budúcnosti pribudlo viac lavíc, stoly či pergola s ružami, aby si tu ľudia mohli posedieť. Lavice plánujeme dať aj pod višňu,“ skonštatovala E. Wernerová.

Staronové dielo je dôkazom toho, že stačí len dobrý nápad a chuť, spojiť sily i hlavy a všetko sa dá. Veď celá paráda stála po prepočte len asi tisíc eur, pretože väčšinu byliniek poskytli za symbolickú sumu pestovatelia zo škôlky Naturea vo Veselom, zaplatené boli len veľké mechanizmy, ktoré vykonali stavebné úpravy a menovky k bylinkám. Všetko ostatné bola práca rúk šikovných záhradníkov. Tí veria, že ich dielo neposkytne priestor pre vandalizmus.

„Ak má niekto doma ďalšie druhy, ešte stále máme miesto na výsadbu a obohatenie zbierky, stačí sa ozvať na e-mail wernerova@sluzbymesta.sk,“ dodala E. Wernerová.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof