Deň architektúry odhalí jazvy Piešťan

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 28. septembra 2016, 08:11
  • Autor:Eva Rohoňová

Piešťany sú tento rok jedným z dvoch slovenských miest, v ktorých sa uskutoční Deň architektúry. Tradičný cyklovýlet tentoraz organizátori doplnili o tvorivé dielne pre najmenších. V sobotu 1. októbra sa uskutoční cyklojazda, ktorá účastníkom predstaví architektonické a urbanistické jazvy mesta. Nedeľné dopoludnie bude patriť deťom. Tie zapoja svoju fantáziu a nevydarené miesta pomocou papiera a pasteliek vylepšia.

Deň architektúry sa tento rok koná v Piešťanoch už piatykrát. Doteraz organizátori upozorňovali na výnimočné stavby, verejné priestory alebo umenie v exteriéri. Tento rok upriamia pozornosť účastníkov na miesta, ktoré sú menej vydarené, a ktorých potenciál je ešte neobjavený. Nebudú však chýbať ani pozitívne príklady z posledných rokov, okolo ktorých niekedy prechádzame bez povšimnutia.

„Piešťany prechádzajú rôznymi architektonickými zásahmi a tie sa nie vždy podaria. Po niektorých z nich dokonca strácame nádej na lepšie fungovanie verejného priestoru,“
hovorí organizátorka Dňa architektúry Eva Rohoňová a dodáva: „Našim cieľom nie je iba kritizovať. Nedeľný workshop má prispieť k tomu, aby sa nasledujúca generácia už teraz pokúšala hľadať riešia.“

Cyklovýlet mapujúci architektonické a urbanistické jazvy Piešťan začína v sobotu 1. októbra o 14.00 h. Účastníci sa stretnú pred sochou Barlolámača. Nedeľné dopoludnie bude patriť tvorivým dielňam pre najmenších. Deti spolu s rodičmi organizátori privítajú v priestoroch na Štefánikovej ulici č. 15 (vedľa pražiarne kávy) o 10.00 h. Počas približne dve hodiny trvajúceho workshopu budú spolu kresliť, strihať, lepiť a farbiť s cieľom skrášliť niektoré časti Piešťan aspoň na papieri.

Festival Deň architektúry sa koná 1. a 2. októbra pri príležitosti Svetového dňa architektúry v menších i väčších českých mestách. Na Slovensku sa opäť pripoja Piešťany a po ročnej prestávke aj Bratislava. Motto Dňa architektúry 2016 znie: Menej je viac.

V súlade s tým Deň architektúry upozorní na fakt, že kvalita je lepšia než kvantita a niekedy je lepšie stavať menej, ale rozumne. V susednom Česku budú odborníci poukazovať napríklad na necitlivé rekonštrukcie domov na vidieku alebo na uprednostňovanie výšky nákladov pred kvalitou na architektonických súťažiach vyhlásených samosprávami. Usporiadatelia Dňa architektúry chcú rozšíriť obecné povedomie o dôležitosti zodpovedného prístupu verejnosti všade tam, kde človek vytvára svoje okolie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava