Tomáš Horký: Rešpekt všetkým paralympionikom

  • Editoriál / Blogy
  • 26. septembra 2016, 21:20
  • Autor:Tomáš Horký

Na nedávno skončenej paralympiáde
v brazílskom Riu de Janeiro
patrili slovenskí hendikepovaní
športovci k najlepším. Pre
mňa sú výsledky slovenských paralympionikov
obdivuhodným výkonom
a počet získaných cenných
kovov je absolútne fantastický na
takú malú krajinu, ako Slovensko
je. Ešte viac ma však teší, že výraznou
mierou sa do paralympijskej
histórie zapísali aj športovci
z Piešťan a okolia, najmä však Jozef
Metelka, ktorý sa stal absolútnou
hviezdou paralympiády.

Dve zlaté medaily a jedna strieborná – to je súčet úspechov piešťanského paracyklistu J. Metelku z Ria. Keď som s Jozefom na jar sedel a robil rozhovor, už vtedy netajil veľké ambície uspieť na tejto megaakcii, zároveň však hovoril s pokorou. Odhodlanie však z neho vyžarovalo a som nesmierne rád, že sa mu tento úspech podaril. Pred pár rokmi ho zrejme poznal málokto, teraz sa stal
jedným z najznámejších športovcov na Slovensku a svojimi výkonmi a vystupovaním si vydobyl rešpekt na celom svete. Momentálne je to tak – medzi zdravými cyklistami máme Petra Sagana, v paracyklistike zase Jozefa Metelku. Dve hviezdy súčasnej cyklistiky. J. Metelka svojimi výkonmi už neraz dokázal, že sa môže rovnať aj špičkovým zdravým cyklistom a pevne verím, že ho v najbližšej dobe uvidíme v pelotóne na niektorých zo známych svetových cyklistických podujatí. Dúfam, že Slovenský zväz cyklistiky spraví všetko, aby sa tak stalo. Bude úžasné sledovať, ako zdravotne znevýhodnený paracyklista súperí s borcami ako Sagan.

Nesmiem zabudnúť ani na ďalších športovcov z piešťanského regiónu, plavkyňu Karinu Petrikovičovú a ďalšieho paracyklistu Vladislava Janovjaka. Hoci nedosiahli na medaily, už len to, že v Riu štartovali a súperili s tými najlepšími vo svojich kategóriách, si zaslúži obrovské uznanie.

Obdivujem každého zdravotne hendikepovaného športovca a mnohí z nás sa od nich máme čo učiť. Napriek tomu, že ich zasiahol nepriaznivý osud, dokázali sa so svojou ťažkou situáciu vysporiadať. Nechýbal im elán, pozitívne myslenie, túžba prekonať svoj hendikep, dosahovať výsledky a ísť príkladom ostatným. Niektorí si nevážime, čo máme, a riešime nepodstatné veci, ktoré nemajú žiaden význam. Práve takíto ľudia by nám mali byť príkladom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek