Ružena Šípková: Moje leto okorenené jazzom

  • Kultúra a spoločnosť
  • 16. septembra 2016, 12:16
  • Autor:Ružena Šípková

Letný festival Doda Šošoku v Piešťanoch sa tohto roku oficiálne začal 1. júla o 20:00 hod. na terase Kursalonu. Počas prázdnin sa v jeho rámci konalo 10 jazzových koncertov. Začiatok koncertov bol stanovený na 20:00 hod. Niektoré z nich som navštívila aj ja a neoľutovala som. Som skrátka verná poslucháčka jazzu v Kursalone, známa tým, že vždy po polovici koncertu zdvihnem kotvy a letím na posledný autobus do Myjavy. Ale snažím sa nebyť len taká hocijaká polovičná fanúšička a aj tie polovice koncertov si užívam naplno. Tiež som rada, že sa na nich stretnem s mnohými priateľmi a známymi.

V prvý deň festivalu, v piatok 1. júla návštevníkom festivalu zahralo slovenské hudobné zoskupenie Michal Motýľ Tentet v obsadení: Branislav Belorid – prvý trombón; Jozef Voroš – trombón; Juraj Mitošinka – trombón; Michal Motýľ – basový trombón, kompozície, aranžmány; Ondrej Juraši – trúbka, krídlovka; Nikolaj Nikitin – klarinet, sopránový saxofón, tenorový saxofón, kompozície, aranžmány; Erik Rothenstein – barytónový saxofón, basový klarinet, flauta, kompozície, aranžmány; Matúš Jakabčic – gitary, gitarový syntetizátor, kompozície, aranžmány; Peter Korman – kontrabas; Marián Ševčík – bicie.
    
Repertoár Michal Motýľ Tentetu tvoria skladby, ktoré komponujú a aranžujú Michal Motýľ, Nikolaj Nikitin, Erik Rothenstein a Matúš Jakabčic.
    
Sprievodného slova sa na festivalovom koncerte ujal Matúš Jakabčic. Zdôraznil, že Michal Motýľ Tentet má ako jediný na Slovensku kompletnú sekciu štyroch trombónov. Vďaka tomu je samozrejme jeho zvuk jedinečný.
    
Bolo horúce slnečné popoludnie a hudobníci nám servírovali slnečnú hudbu, ako napovedá názov debutového albumu Michal Motýľ Tentetu – Sunflowers. Hrali však nielen skladby z neho, ale aj nové veci. Matúš Jakabčic podotkol, že materiálu je dosť, a teda je na čase vydať ďalšie cédečko.
    
Z tohto koncertu mi utkvelo v pamäti napríklad pekné sólo Ondreja Jurašiho v skladbe Stress, dialóg kontrabasu a trúbky v skladbe Dirty Talk, či hra bicích na začiatku skladby Free Bop. Krásnych momentov však bolo oveľa viac. Pre nás poslucháčov to rozhodne nebol žiadny „Stress“ (aj to je názov jednej skladby tohto hudobného zoskupenia).

 

Lori Williams
  
O týždeň, vo štvrtok 7. júla bol opäť slnkom prežiarený deň a ja som pricestovala do Piešťan na koncert americkej speváčky Lori Williams. Jedno jej vystúpenie som už v Kursalone zažila a okrem výborného spevu ma očarila aj svojím príjemným vystupovaním a bezprostrednosťou. Tento rok sa to zopakovalo, Lori sa veľmi milo a nenútene zhovárala i s nami – jazzovými fanúšikmi.

S Lori do Piešťan zavítal i americký hráč na piano Jon Davis a kapela zložená z hudobníkov rôznych národností – Christian Havel International Band (Christian Havel (AUT) – gitara; Bernhard Wiesinger (AUT) – saxofón; Milan Nikolic (SRB) – kontrabas a Joris Dudli (CHE) – bicie).  V ten večer teda vystúpili samí vynikajúci hudobníci a všetkým kraľovala Lori. So šarmom, charizmou, ľahkosťou a citom spievala jazzové štandardy aj iné jazzové skladby. Koncert bol pre mňa príjemným relaxom, ktorý navyše prinášal inšpiráciu.  I moji priatelia mali rovnaký názor.

Jiří Kotača

Nepamätám si už presne, aké počasie bolo počas ďalších dvoch koncertov festivalu. Marí sa mi, že slnko už tak krásne nesvietilo, bolo pod mrakom, ale stále dusno. Jazzové zážitky mi to však vôbec nepokazilo.
V piatkový podvečer 15. júla sme na terase Kursalonu privítali znova medzinárodnú kapelu – Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet. Bola zložená z mladých talentovaných a skúsených hudobníkov. Tvorili ju: Alf Carlsson (SWE) – gitara; Jiří Kotača (CZE) – trúbka, krídlovka; Peter Korman (SVK) – kontrabas a Kristián Kuruc (SVK) – bicie. Svojho syna prišiel na koncert svojou prítomnosťou podporiť aj spevák a klavirista Ľudo Kuruc.
Hudba tohto quartetu na mňa pôsobila veľmi príjemne a harmonicky, zvlášť som si vychutnávala lyrické pasáže. Hudobníci hrali vlastné kompozície, ale i svoje aranžmány známych skladieb. Jiří Kotača komunikoval s publikom v češtine a Alf Carlsson v angličtine, takže to bola i možnosť zopakovať si znalosti z cudzích jazykov.

Zhodou okolností som sa s Jiřím Kotačom opäť stretla 29. júla v Liptovskom Mikuláši na Mikulášskom jazzovom festivale, kde sa predstavil ako líder vlastného big bandu Cotatcha Orchestra, zloženého z mladých českých a slovenských hudobníkov. Hrali na veľkom pódiu na Námestí osloboditeľov. V tomto big bande dokonca hral na kontrabas Peter Korman a vyslúžil si veľký potlesk publika. Jednak pre svoju výbornú hru a jednak preto, že pochádza z Liptovského Mikuláša. V každom prípade, vydarený koncert Cotatcha Orchestra nepokazil ani náhly dážď, ktorý sa na istý čas spustil na námestie.
Koncert Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartetu v Piešťanoch nám žiadne dažďové prehánky nenarušili a bola to pre mňa veľmi príjemná piatková udalosť.  

Ondřej Štveráček, Tomáš Baroš, Lukáš Oravec

V piatok 22. júla dali viacerí skalní fanúšikovia jazzu v piešťanskom Kursalone prednosť Open Jazz Festu na Zelenej vode v Novom Meste nad Váhom. Na tých, ktorí predsa len prišli na terasu Kursalonu, čakala hudobná zostava Kaunis Five, ktorú tvoria: Lukáš Oravec (SVK) – trúbka a krídlovka; Pavel Wlosok (USA) – klavír; Ondřej Štveráček (CZE) – saxofón; Tomáš Baroš (CZE) – kontrabas a Marián Ševčík (SVK) – bicie. Pavel Wlosok pochádza z Čiech, no už 23 rokov žije a učí hudbu v USA.  

Sprievodného slova sa ujal líder projektu Kaunis Five – Lukáš Oravec. Priznal sa, že je to ich prvé vystúpenie po roku, a dokonca bez skúšky. Boli však veľmi dobre zohratí a ich melodické skladby sa veľmi príjemne počúvali. Nenadarmo majú v názve kapely slovo „kaunis“, čo po fínsky znamená „pekný“. Očividne hrajú hudbu, ktorá ich baví a ktorej veria. Ak táto hudba vystihuje atmosféru Fínska, rada by som túto krajinu niekedy navštívila. Tóny akoby priamo oslovovali moju dušu.

Na koncerte Seredského Dixieland Bandu v piatok 29. júla som chýbala, pretože ma moje túlavé topánky zaniesli do Liptovského Mikuláša. Veľmi ma to netrápilo, veď Seredský Dixieland Band som videla už mnohokrát vystupovať priamo v Seredi. Augustový program Letného festivalu Doda Šošoku ešte mnoho sľuboval. Vybrala som si z neho koncerty, ktoré som chcela navštíviť (všetko sa, žiaľ, stihnúť nedá) a dúfala som, že to vyjde.

Robo Opatovský – Overtime

Napriek neveľmi priaznivému počasiu som v piatok 5. augusta cestovala do Piešťan na koncert hudobnej formácie Robo Opatovský Overtime Acoustic. Potešilo ma, že v Piešťanoch bol sem-tam na oblohe nejaký tmavý mrak, ale nepršalo. To sa však, žiaľ, zmenilo po mojom príchode na terasu Kursalonu, ktorá je našťastie pod strechou. Utešovala som sa tým, že mám so sebou dáždnik. Horšie bolo, že všetky stoly pred pódiom boli rezervované. Napokon sa však podarilo nájsť pre mňa ešte jedno voľné miesto.

V ten večer v rámci festivalu vystúpili títo výborní slovenskí hudobníci: Robo Opatovský – spev; Tomáš Gajlík – piano; Robo Ragan jr. – kontrabas a Peter Solárik – bicie.

Robo Opatovský sa publiku zdôveril, že sa rozhodol spievať už len kvalitné veci. Zažartoval, že zrejme preto jeho pesničky prestali hrať v rozhlase. Robove pesničky v rámci projektu Overtime (jeho známe skladby (napríklad Hovorila po španielsky, Sen, Oceán…) i svetové popové hity (napríklad Paparazzi, Englishman In New York, People Are People…) v nových originálnych aranžmánoch – ako salsa, funky, swing či bossa-nova) sa mi páčia, je to hudba zábavná, oddychová, a pritom naozaj kvalitná. Všetci hudobníci hrali vynikajúco, za vydarené sóla si vyslúžil najväčší potlesk Tomáš Gajlík, ktorý pochádza z Piešťan.

Zdalo sa, že prší už menej, pretože mnohí poslucháči, ktorým sa neušlo miesto na sedenie, stáli i pri múriku oddeľujúcom terasu od parku. Bolo vidno, že tento koncert ľudí zaujal, atmosféra hriala pri srdci.

Prišiel však dobrodružný koniec dňa. Keď som odchádzala domov, poriadne sa rozpršalo, blížila sa búrka. Ani dáždnik ma neuchránil pred zmoknutím, ale aj tak som neľutovala, že som cestovala do Piešťan.

Raphael Wressnig

Na koncert Raphaela Wressniga & The Soul Gift Bandu v piatok 12. augusta som sa veľmi tešila. Po príchode do Piešťan ma trochu naplašili mraky, ktoré sa zbiehali nad mesto. No tentoraz z nich nezapršalo.
Tak ako týždeň predtým bola väčšina stolov rezervovaná, no vďaka priateľom som získala výborné miesto na sedenie.

V ten večer nám hrali: Raphael Wressnig (AUT) – Hammond B-3 organ; Enrico Crivellaro (ITA) – gitara; Silvio Berger (AUT) – bicie.

Raphael už s touto zostavou v Kursalone viackrát vystupoval a vždy s veľkým úspechom. Na začiatku koncertu nás pozdravil po slovensky: „Dobrý večer!“ Publikum na to reagovalo veľmi pozitívne. Po prvej skladbe Raphael poďakoval za potlesk po slovensky, po nemecky i po anglicky a skonštatoval, že vždy, keď hrajú v Piešťanoch, je chladno. Možno preto hneď zahrali slávnu skladbu Slivovitz For Joe, venovanú Joeovi Zawinulovi. Dopadlo to tak, že po skončení skladby mali na stole pripravené štamperlíky slivovice od vďačného poslucháča.

Raphael vynikajúco hral na Hammond B-3 organ, ktorý veru vôbec nešetril, ba zdalo sa, že chce z tohto hudobného nástroja vyžmýkať, čo sa len dá. Občas pre spestrenie zahral i na tamburíne. Silvio Berger do toho veľmi energicky bubnoval a Enrico Crivellaro stváral divy s gitarou. Keď hrali blues od jeho veľkého vzoru T-Bone Walkera, istý čas mal dokonca gitaru pri hraní za chrbtom. Aj v bluesovej skladbe I Almost Lost My Mind sa predviedol pekným sólom. Rytmy a melódie sa všelijako splietali, až sa nám poslucháčom chcelo tancovať. Bola to naozaj pozitívna energia, ako to pomenoval Raphael. Pochválil sa, že v októbri mu vyjde nové CD The Soul Connection.
Na tomto koncerte sme sa skutočne zabavili a na nové CD sa tešíme.

Ondrej Botek

Letný festival Doda Šošoku 2016 uzatvoril 26. augusta koncert slovenského hudobného zoskupenia Botek-Suchomel-Bugala Band. Všetci títo hudobníci sa narodili v roku 1976, a tak bol ich spoločný koncert aj hudobnou oslavou ich okrúhleho životného jubilea. Aj počasie pochopilo, že vládne slávnostná atmosféra a celý deň bolo krásne slnečno s modrou oblohou.

Keď sa začal koncert, slnko už pomaly zapadalo. Na terase Kursalonu zahrali: Ondrej Botek – gitara; Milo Suchomel – tenorový a sopránový saxofón; Štefan Bugala – bicie. Ale nielen oni. Ako hostia s nimi vystúpili aj Andrej Urminský – gitara a Robo Ragan jr. – kontrabas. Zazneli napríklad skladby Ondreja Boteka, Mila Suchomela, ale i jazzové štandardy. Hudba bola veľmi príjemná, s vydarenými sólami. Rezkejšie pasáže striedali pomalšie a čas mi rýchlo plynul. Bolo to pekné a dôstojné zakončenie festivalu.

Takto teda vyzerali moje tohtoročné prázdniny s jazzom. Teším sa už na ďalšie hudobné zážitky v piešťanskom Kursalone!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava