Predviedli dožinkové zvyky

  • Kultúra a spoločnosť
  • 7. septembra 2016, 09:37
  • Autor:am

Nedeľné popoludnie obyvateľom a turistom v Piešťanoch spríjemnil folklórny súbor Žito. Na Námestí slobody sa 4. septembra predstavili s vystúpením s názvom Dožinkové slávnosti.

Prvá časť programu okoloidúcim ukázala niekdajšiu žatvu a jej ukončenie. Muzikanti zahrali ľudovú piesne, folkloristi predviedli zvyky pri žatve, príchod gazdinej na pole. Tá ich, samozrejme, pohostila kašou a koláčmi. Dorazil aj gazda, ten zasa všetkých pracantov vyplatil a nalial im za odmenu dobrého vínka. Spoločne si pri žatve zaspievali, uvili dožinkový veniec a trošku i pohostili verejnosť. Okoloidúci sa na hraných, no spontánnosťou dotvorených scénkach zabávali, so záujmom folkloristov pozorovali a všetko dokumentovali fotoaparátmi.

Po skončení programu na námestí sa krojovaní umelci v sprievode ľudovej hudby vydali na cestu až k bufetu Dino na Sĺňave, kde ukázali dožinkové zvyky a odovzdávanie venca, ktorý sa podľa starých tradícií schovával v hospodárstve až do Vianoc či ďalšej žatvy. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda