Orchester z Anglicka zavŕšil prázdniny v Piešťanoch

  • Kultúra a spoločnosť
  • 7. septembra 2016, 09:44
  • Autor:vd

Koniec prázdnin si londýnsky mládežnícky orchester Thames Youth Orchestra užil v Piešťanoch. Na svojom turné po Česku a Slovensku najtalentovanejší hudobníci z Veľkej Británie vo veku od jedenásť do osemnásť rokov zahrali náročné skladby, ktoré kombinovali so známymi a rokmi overenými orchestrálnymi klasickými skladbami nielen minulého storočia, ale aj súčasnosti.

Orchester funguje už desať rokov, pravidelne vystupuje v londýnskej Cadogan Hall. Na čele tohto telesa i jeho jednotlivých sekcií stoja profesionálni hudobníci. Tí pripravujú pre obzvlášť nadaných mládežníkov bezplatné vyučovanie hry na kontrabase, viole a harfe a ich talent pomáha rozvíjať aj orchestrálna prax.

Piešťanskí poslucháči mali možnosť v Kongresovom centre Slovenských liečebných kúpeľov zažiť orchestrálne lahôdky, medzi inými aj džezové, ktoré má toto teleso zaradené do repertoáru. Nimi sa prezentuje aj v televízii BBC, kde v jednom z programov učia hráči z orchestra deti bez hudobného vzdelania, ale s dobrým sluchom, zahrať za pár hodín melódie na rôznych nástrojoch. Desiate výročie svojho pôsobenia oslávi tento orchester účinkovaním v Mahlerovej 2. symfónii v Barbican Centre spolu so známou sopranistkou Sarah Fox a zmiešaným zborom Rodolfus Choir.

V Piešťanoch zahrali skladby Malcolma Arnolda, Ralpha Vaughana Williamsa, Edwarda Elgara či Georga Gershwina. Orchester dirigoval zakladajúci dirigent Simon Ferris. Je nielen aktívnym džezovým hráčom, skladateľom a aranžérom, ale aj dirigentom a učiteľom. Pripravuje detské zbory pre účinkovanie v Royal Opera House, Covent Garden a je tiež dirigentom Tiffin Swing Bandu. Zároveň je rezidenčným skladateľom a hudobníkom na chýrnej Tiffin Girls‘ School v Kingstone na Temži.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda